Plinacro na međunarodnom skupu u Tirani „Izvan granica - prema održivom energetskom tržištu i niskougljičnoj ekonomiji”

U organizaciji albanskog operatora plinskog transportnog sustava, tvrtke Albgaz, te pod pokroviteljstvom albanskog Ministarstva za infrastrukturu i energetiku 27. travnja 2022. godine u Tirani je održan međunarodni skup „Izvan granica - prema održivom energetskom tržištu i niskougljičnoj ekonomiji“, na kojem je sudjelovao i član Uprave Plinacra Marin Zovko. 


 
Cilj ovog skupa okupljanje je partnera, energetskih lidera i dionika zemalja regije Zapadnog Balkana, Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država i šire, na što ukazuje i sudjelovanje brojnih renomiranih tvrtki poput Exxon Mobila, SNAM-a, ENAGAS-a, SOCAR-a, Shella, Totala i TAP-a i drugih.
 
Obrativši se prigodnim riječima sudionicima, skup su otvorili albanski premijer Edi Rama, ministrica albanskog Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Belinda Balluku te veleposlanica SAD-a u Albaniji Yuri Kim.
Nedavni razvoj događaja u Ukrajini naglasio je važnost energetske sigurnosti i njezin utjecaj na  globalnu politiku. Uz trenutnu energetsku neizvjesnost, klimatski izazovi i novi regulatorni okvir EU za dekarbonizaciju dodatno ubrzavaju energetsku tranziciju zemalja zapadnog Balkana prema niskom ugljičnom otisku, s prirodnim plinom kao energentom koji će imati ključnu ulogu u zamjeni fosilnih goriva s visokim udjelom ugljika.  
 
U tom kontekstu na skupu se raspravljalo i o projektu Jonsko-jadranskog plinovoda kao potencijalnom novom dobavnom pravcu plina za zemlje na trasi plinovoda, ali i za druge zemlje srednje i srednjoistočne Europe. Navedeni projekt, uz najavu izgradnje novog LNG terminala u Albaniji kapaciteta 5 bcm te uz proširenje TAP-a, predstavlja novu mogućnost opskrbe plinom u regiji te diverzifikaciju dobavnih pravaca. Svi navedeni projekti kompatibilni su s razvojnim planovima Plinacra te mogu odigrati ulogu u dodatnom osnaživanju sigurnosti opskrbe plinom ovog dijela Europe.