Svečano otvoren 37. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin

U  Opatiji je 11. svibnja 2022. godine svečano otvoren 37. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin. Ova trodnevna međunarodna plinska konferencija i izložba u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU) i Centra za plin Hrvatske jedna je od najvećih u jugoistočnoj Europi.
Na ovom tradicionalnom susretu sudjeluje nekoliko stotina priznatih stručnjaka za plin i energetiku iz više od 20 zemalja te više od 80 uglednih predavača i izlagača. Program konferencije obuhvaća deset tematskih cjelina, nekoliko interaktivnih panel diskusija i postersku sekciju o najaktualnijim temama iz područja plinskoga gospodarstva i energetike.

 
Ceremoniju otvaranja skupa vodio je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić, a potom su uslijedili prigodni pozdravni govori, s osvrtom na trenutnu situaciju. Okupljenima su se obratili direktor Podzemnog skladišta plina Vlado Vlašić, direktor LNG Hrvatska Hrvoje Krhen, član Uprave Plinacra Marin Zovko, predsjednik Uprave Siemens Energy Boris Miljavac, operativni direktor IPNP INA Nikola Mišetić, predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Danijel Žamboki te državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić.
 
U pozdravnom govoru Zovko je istaknuo kako je rat u Ukrajini otvorio i stavio na prvo mjesto temu ovisnosti Europe o energentima koji pristižu iz Rusije i promišljanja o načinima postizanja energetske samodostatnosti. Istaknuo je kako se danas suočavamo s rekordnim rastom cijene plina, ograničenom likvidnosti, ali i stalnom prijetnjom potencijalne obustave isporuke plina iz Rusije.

 
„U ovakvoj situaciji projekti koji su realizirani u prethodnim godinama, a tu prije svega mislim na LNG terminal na otoku Krku, ali isto tako i evakuacijski plinovod Zlobin – Omišalj i prvu kompresorsku stanicu na transportnom sustavu u Velikoj Ludini, doveli su do značajnog smanjenja ovisnosti o ruskom plinu. Nadam se da se danas svi bez dvojbe možemo složiti kako su ovi projekti bili ključni i neophodni za sigurnost opskrbe i diverzifikaciju dobavnih pravaca. Međutim, svjesni situacije na globalnoj razini, poduzeli smo niz aktivnosti kako bi dodatno povećali sigurnost opskrbe plinom RH i zemalja u okruženju. Tako smo, zajedno s LNG Hrvatskom, povećali mogućnost transporta plina iz LNG terminala s 2,6 na 2,9 milijardi kubičnih metara plina godišnje i to bez investiranja u dodatne plinovode ili postrojenja“, istaknuo je Zovko.
 
Zovko je također naglasio kako je Plinacro svjestan geostrateške pozicije Hrvatske i potencijala koji postoji za dodatni tranzit plina prema tržištima u regiji te u skladu s tim aktivno priprema cijeli niz projekata u cilju povećanog transporta plina prema regiji. 
 
„U tu svrhu pratimo smjernice i aktivnosti Europske komisije koja izrađuje liste REPower EU projekata te smo spremni u vrlo kratkom roku pokrenuti izgradnju dodatnih tranzitnih kapaciteta - ako projekti budu uključeni na listu. U tom kontekstu, naglasiti ću samo nekoliko projekata poput povećanja transportnih kapaciteta kroz postojeći sustav u smjeru zemalja u regiji - prije svega Sloveniji i Mađarskoj. Tu se misli na projekte koji su u razvojnoj fazi već sufinancirani iz sredstava fondova Europske komisije i koji omogućavaju znatno proširenje kapaciteta za zemlje u regiji. Razmatramo i mogućnost povezivanja na južni plinski koridor putem IAP-a, koji će na ruti dobiti i još jedan LNG terminal u Albaniji, povezivanje s BiH kroz Južnu interkonekciju, ali razmatamo i druge projekte koji omogućuju povećanje i jačanje energetske neovisnosti. Nedvojbeno je da će se time otvoriti i mogućnost da Hrvatska, od zemlje proizvođača i krajnjeg uvoznika prirodnog plina, postane tranzitna zemlja i značajan sudionik u trgovini prirodnim plinom u zemljama gravitirajuće regije“, zaključio je Zovko.
 
U nastavku skupa u sklopu prve tematske cjeline „Stanje i trendovi na tržištu prirodnog plina, cijena plina i buduća očekivanja s obzirom na krizu u Ukrajini“ održana je i panel diskusija koju je moderirao Marko Biočina. Na panel diskusiji sudjelovali su direktor LNG Hrvatska Hrvoje Krhen, član Uprave Plinacra Marin Zovko, operativni direktor IPNP INA Nikola Mišetić, te državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić. 

 
I ove godine djelatnici Plinacra aktivno sudjeluju na ovom središnjem stručnom skupu plinskog gospodarstva kao panelisti, autori i koautori niže navedenih stručnih radova:
• Vodik u planovima dekarbonizacije europskog plinskog sektora i osnovne smjernice za dekarbonizaciju plinskog transportnog sustava RH – Branka Belamarić, Robert Bošnjak, 
• Prognoziranje potrošnje plina za potrebe upravljanja transportnim sustavom – Danijel Gračan, Josip Jovanovac
• Nastanak i razvoj radijskog komunikacijskog sustava tvrtke Plinacro d.o.o. – Saša Punčikar, Kristijan Sić
• Nadogradnja sustava kvalitete plina za određivanje koncentracije vodika u prirodnom plinu – Marin Sabolek
• Mogućnost proizvodnje vodika iz neiskorištene energije generirane unutar plinske redukcijske stanice postrojenja za podzemno skladištenje plina (PSP)  -  Dr. sc. Ivan Zelenika, Podzemno skladište plina d.o.o.,  doc. dr. sc. Darko Pavlović, Plinacro d.o.o.,  Bruno Ernečić i Alen Paljušić, Podzemno skladište plina d.o.o.