Svečano pušteni u rad LNG terminal i otpremni plinovod Zlobin – Omišalj





Omišalj, 29. siječnja - Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na prigodnoj svečanosti u Omišlju na otoku Krku pustio u rad LNG terminal i otpremni plinovod Zlobin – Omišalj.
Svečanosti su, uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, prisustvovali i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković te uzvanici, nj.e. Péter Szijjártó, ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske, nj. e.  dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, Victoria J. Taylor, privremena otpravnica poslova Veleposlanstva SAD-a, gđa. Barbara Dorić, članica Uprave INA-e , g. Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, Uprava Plinacra na čelu s predsjednikom Uprave Ivicom Ararom i direktor LNG-a Hrvatska Hrvoje Krhen.


 
Izgradnjom LNG terminala i otpremnog plinovoda Zlobin – Omišalj Hrvatska je dobila novi, divezificirani dobavni pravac plina koji joj jamči energetsku stabilnost i sigurnost opskrbe plinom. Izgradnjom kompresorske stanice u siječnju prošle godine omogućen je dvosmjerni protoka plina između Hrvatske i Mađarske, a rekonstrukcijom plinovoda Rogatec – Zabok između Hrvatske i Slovenije, čime su zadovoljeni svi uvjeti za otpremu plina s LNG terminala prema zemljama središnje i jugoistočne Europe, a hrvatski plinski transportni sustav integriran je europske tokove plina.
 
LNG terminal i otpremni plinovod Zlobin – Omišalj najsloženiji su objekti na plinskom transportnom sustavu u koje je LNG Hrvatska uložio oko 1,7 milijardi kuna, dok je Plinacro u novi dio 17.5 km dugačkog plinovoda, dva plinska transportna čvorišta i druge nadzemne objekte uložio 430 milijuna kuna. Izvođači radova bili su domaći konzorciji, odnosno zajednice ponuditelja čiji su nositelji za LNG terminal bili Pomgrad inženjering iz Splita, a za Plinacrov plinovod i prateće objekte Monter – Strojarske montaže iz Zagreba. Brod LNG Croatia, ploveću jedinicu za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (FSRU) isporučila je norveška tvrtka Golar. 
 
Važnost ovih projekta prepoznala je i Europska komisija, a Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) sudjelovala u financiranju LNG terminala s 101.4 milijuna eura, a u izgradnji otpremnog plinovoda s 16.4 milijuna eura.
Dirk Beckers, direktor INEA-e za ovu priliku izjavio je: „LNG terminal na otoku Krku od strateške je važnosti za sigurnost i diverzifikaciju opskrbe prirodnim plinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Terminal će osigurati i učinkovitu integraciju ostalih ključnih infrastrukturnih projekata za prirodni plin u regionalno tržište plina i sveukupno će poboljšati konkurentnost regije. Želio bih zahvaliti i čestitati našim korisnicima – društvima LNG Hrvatska i Plinacro – na učinkovitoj suradnji s INEA-om i na tome što su, usprkos izazovnim okolnostima, uspješno završili projekt prema prvobitnom planu! "
 
Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar zahvalio je Vladi Republike Hrvatske, resornom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na pruženoj potpori prilikom realizacije ovih projekata te djelatnicima i izvođačima radova koji su, unatoč izazovima i poteškoćama uzrokovanim pandemijom bolesti COVID-19, uspješno dovršili izgradnju u planiranom roku od 11 mjeseci.