Plinacro i BH-Gas nastavljaju aktivnosti na razvoju Južne interkonekcije

Nacionalni operator plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske i federalni operator plinskog transportnog sustava Federacije Bosne i Hercegovine, Plinacro i BH-Gas, održali su danas u Mostaru sastanak na temu nastavka suradnje na razvoju projekta Južne interkonekcije na pravcu Dugopolje – Zagvozd – Imotski – Posušje – Tomislavgrad – Novi Travnik i odvojkom za Mostar. Sastanku su prisustvovali predstavnici USAID asistencija energetskom sektoru (USAID EPA).
 



Kako Bosna i Hercegovina ima samo jedan ulaz u plinski transportni sustav, projekt Južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost opskrbe prirodnim plinom za tu zemlju jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora opskrbe (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko - jadranskog plinovoda koji će dobavljati plin iz Kaspijske regije te ostalih dobavnih pravaca koji idu preko Republike Hrvatske) te daljnju plinofikaciju BiH, a što će rezultirati i povećanjem tranzita prirodnoga plina kroz Republiku Hrvatsku.
 
Realizacijom projekta otvara se mogućnost pozitivnog ekonomskog učinka na područje duž cijele trase budućeg plinovoda. Razvoj plinske mreže u skladu je s politikom Europske unije „Green Deal“ jer  posljedično rezultira smanjenjem emisija stakleničkih plinova.
 
Tijekom sastanka potpisana je Izjava o interkonekcijskoj točki magistralnog plinovoda između hrvatskog i bosanskohercegovačkog plinskog transportnog sustava.
 
Do sada su Plinacro i BH-Gas potpisali nekoliko Pisama namjere i Memoranduma o razumijevanju i suradnji temeljem kojih se provode zajedničke aktivnosti vezane uz razvoj međudržavnih spojnih plinovoda između susjednih zemalja