Plinacro i BH-Gas potvrdili zajednički interes za razvoj plinskih transportnih sustava

Nacionalni operateri plinskih transportnih sustava Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine, Plinacro d.o.o. i BH-Gas d.o.o., potpisali su novi Memorandum o razumijevanju i suradnji u trajanju od tri godine. Poštujući propisane mjere kriznih stožera obiju država vezane uz pandemiju COVID-19, predstavnici Plinacra i BH-Gasa Memorandum su potpisali odvojeno.

Nastavak je to dugogodišnje uspješne suradnje započete 2006. godine koja, uz osiguravanje kontinuiteta, za cilj ima intenziviranje zajedničkih aktivnosti u svrhu pripreme i realizacije projekata povezivanja plinskih transportnih sustava susjednih zemalja na tri poveznice:
Realizacijom navedenih interkonekcijskih projekata između Hrvatske i Bosne i Hercegovine osigurava se diversifikacija pravaca i izvora opskrbe prirodnim plinom za Bosnu i Hercegovinu (preko LNG terminala na otoku Krku te budućeg Jonsko - jadranskog plinovoda koji će dobavljati plin iz Kaspijske regije) te povećanje tranzita prirodnoga plina kroz Republiku Hrvatsku.