Plinacro na 19. Plinarskom forumu

U Zagrebu se danas održava Plinarski forum u organizaciji tvrtke Energetika marketing, skup koji već gotovo dva desetljeća početkom godine okupi veliki broj stručnjaka iz energetskog sektora.

Ovogodišnji Plinarski forum, nakon uvodnih izlaganja, uključuje niz stručnih predavanja u tri tematske cjeline te okrugli stol na temu tržišta prirodnog plina, na kojem sudjeluju Goran Babić iz HERA-e, Igor Grozdanić iz HGK i Ivana Ivančić iz PPD-a.

U sklopu prve tematske cjeline, Plinsko gospodarstvo u Hrvatskoj, prezentaciju o radu plinskog transportnog sustava održala je Vlatka Predavec, rukovoditeljica Plinacrove PJ Upravljanja kapacitetom.



Istaknula je kako su tijekom plinske godine 2018./2019. provedene određene aktivnosti koje imaju utjecaj na dugoročno unaprjeđenje procesa na tržištu plina, posebno istaknuvši uvođenje novog sustava praćenja kvalitete plina procesnim kromatografima i imenovanje Plinacra predviđajućom stranom. Navedeno je rezultiralo donošenjem Metodologije za predviđanje preuzimanja plina i raspodjelu energije plina na izlazima iz transportnog sustava.

Kad je riječ o potrošnji plina, Predavec je navela kako je u 2019. godini bio zabilježen njezin porast u odnosu na godinu ranije, ali da, pri tome, maksimalna dnevna potrošnja nije dosegla maksimume zabilježene ranijih godina. Zaključno je istakla kako i tijekom ove, aktualne, sezone grijanja tehnički kapaciteti na ulazima u transportni sustav i izlazima iz njega u potpunosti zadovoljavaju potrebe tržišta plina i omogućuju sigurnu i pouzdanu opskrbu plinom te kako u uvjetima otvorenog tržišta ne nedostaje aktivnosti i izazova za Plinacro kao operatora transportnog sustava.