Plinovodi Omanovac – Daruvar i Kneginec – Varaždin pred ishođenjem uporabne dozvole

Plinacro kontinuirano ulaže u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih plinovoda u Republici Hrvatskoj, kako bi osigurao pouzdanu isporuku i dostupnost prirodnog plina.

Tako su u proljeće prošle godine pokrenuti radovi na izgradnji dvaju plinovoda u Središnjoj Hrvatskoj: oko 12,5 kilometra dugog plinovoda Omanovac – Daruvar i oko 6,5 kilometara dugog plinovoda Kneginec – Varaždin. Njihova izgradnja dovršena je krajem prošle godine, u proljeće ove godine izvršen je prespoj na postojeći transportni sustav te plinovodi pušteni u probni rad, obavljen je tehnički pregled na oba plinovoda te se uskoro očekuje ishođenje uporabnih dozvola. Time će poslovi na njihovoj izgradnji biti u potpunosti dovršeni.

Vrijedi podsjetiti kako je plinovod Omanovac – Daruvar DN150/50 zamijenio funkciju starog i dotrajalog plinovoda Pakrac - Daruvar na dionici od Omanovca do Daruvara. Njegovom izgradnjom povećan je transportni kapacitet kao i sigurnost dobave prirodnog plina na području središnje Hrvatske.

Plinovod  Kneginec – Varaždin omogućio je povećanje razine sigurnosti opskrbe šireg područja gradova Varaždina i Čakovca i Međimurske županije te osigurana neprekinuta isporuka plina pri redovnom i izvanrednom održavanju.