Predstavnik Plinacra panelist na konferenciji "Geopolitics of Natural Resources and Energy Security"

U organizaciji Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZG) i Zaklade Konrad Adenauer 29. studenog u Zagrebu je održana konferencija „Geopolitics of Natural Resources and Energy Security“. Nakon uvodnih obraćanja održan je okrugli stol na temu “What’s Next for the Geopolitics of Energy Transformation?

Jedan od sudionika okruglog stola bio je i savjetnik predsjednika Uprave Plinacra doc. dr.sc. Darko Pavlović, koji se u svom izlaganju posebice osvrnuo na izazove energetske tranzicije i ulogu prirodnog plina u kontekstu novog političkog okvira EU.

Istaknuo je da u ovom trenutku u  svijetu imamo dva međusobno neusklađena cilja vezano uz obvezu smanjenja emisije CO2 do 2050. Prva od njih je sve veća potreba za energijom u svijetu, a drugi činjenica da svijet želi čisti okoliš, pri čemu klimatske promjene dominiraju razvojem energetske politike često stvarajući dojam da će i nafta i plin uskoro biti eliminirani iz energetskog miksa. Kako bi ilustrirao trenutačno stanje iznio je podatak kako prirodni plin, nafta i ugljen, na globalnoj razini, već drugu godinu za redom osiguravaju 70% ukupne potrošnje energije.

Vezano uz energetsku tranziciju, odnosno globalnu energetsku transformaciju, naglasio je da ona trenutno predstavlja proces dekarbonizacije globalne ekonomije i pomak prema izvorima energije s niskim udjelom ugljika, pri čemu energetska učinkovitost i dekarbonizacija predstavljaju temelj na kojem se razvija tranzicija prema čistoj energiji.  

Zaključno je istaknuo da svaka zemlja može imati različit put energetske tranzicije, ovisno i o politici koja se primjenjuje za dekarbonizaciju energetskog miksa. Dodao je kako korištenje obnovljivih i niskougljičnih plinova može ubrzati napore dekarbonizacije u narednim desetljećima kao i da vodik može postati ključni čimbenik energetske transformacije, pri čemu se u prijelaznoj fazi postojeća plinska infrastruktura, uz određene prilagodbe, može koristiti za transport vodika.