Potpisan ugovor o kupoprodaji produktovoda Opatovac -Bosanski Brod od PČ Slobodnica do granice Hrvatske i BiH

Zagreb, 24. listopada - Danas je održano svečano potpisivanje ugovora o kupoprodaji produktovoda Opatovac - Bosanski Brod od plinskog čvora (PČ) Slobodnica do granice RH i BiH. Potpisnici Ugovora bili su Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra i Branko Radošević, direktor Crodux energetike. Pored predstavnika Plinacra i Croduxa, među ostalima, potpisivanju je nazočio i generalni direktor Rafinerije Brod Anatoliy Karalyus.Navedenim ugovorom omogućiti će se opskrba prirodnim plinom krajnjeg potrošača, Rafinerije nafte Brod, dok će Plinacro, kad opskrba započne, osigurati dodatne prihode od transporta novih količina plina.

Potpisivanje spomenutog ugovora rezultat je javnog natječaja, odnosno Plinacrovog poziva na dostavu ponude za kupoprodaju i prenamjenu za potrebe tržišta plinom produktovoda na dionici od PČ Slobodnica do granice RH-BiH.

Spomenutom je, podsjetimo, prethodilo potpisivanje ugovora između Plinacra i Croduxa o procjeni stanja produktovoda, u rujnu 2017 godine. Ugovorom je bilo predviđeno ispitivanje produktovoda i mogućnosti njegove prenamjene u izravni plinovod kako bi se utvrdile mogućnosti realizacije projekta opskrbe Rafinerije nafte Brod prirodnim plinom, priključenjem izravnog plinovoda na hrvatski transportni sustav, a sukladno odredbama Zakona o tržištu plina i smjernicama HERA-e.

Pored toga, u svibnju ove godine dvije tvrtke pristupile su potpisivanju predugovora o rekonstrukciji i priključenju izravnog plinovoda na Plinacrov plinski čvor Slobodnica. Predugovorom je definirano mjesto priključenja te tehnički, komercijalni i pravni odnosi, procijenjeni trošak rekonstrukcije te terminski plan prema kojemu će se rekonstrukcija provesti u trajanju od 11 mjeseci od dana potpisa predugovora.

Plinacro je radi poboljšanja kakvoće zraka u Slavonskom Brodu smanjenjem prekograničnog onečišćenja od početka podupirao projekt plinofikacije Rafinerije nafte Brod te je današnjim potpisivanjem ugovora o kupoprodaji dao svoj dodatni doprinos uspješnom dovršetku navedenog procesa.