Plinacro se predstavio u Šibeniku na X. Međunarodnoj konferenciji i izložbi „Naftno-plinsko gospodarstvo i primarna energija"

U Šibeniku se 2. i 3. listopada održava X. Međunarodna konferencija i izložba „Naftno-plinsko gospodarstvo i primarna energija", u organizaciji Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa (HUNIG). Plinacro je i ove godine ponosni sponzor ovog uglednog energetskog skupa koji je okupio 300-ak sudionika iz 13 zemalja.



Na jučerašnjem svečanom otvaranju skup je, kao domaćin, pozdravio predsjednik HUNIG-a Želimir Šikonja, nakon čega su se prigodnim govorima okupljenima, među ostalima, obratili pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, zamjenik šibensko-kninskog župana Nikola Blažević, zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, predstavnici tvrtki sponzora skupa te Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koji je svečano otvorio skup.

U dva dana trajanja skupa, kroz 76 stručnih radova, od čega 10 uvodnih izlaganja, govori se o aktualnim projektima, tehnološkim dostignućima te projekcijama razvoja u području istraživanja, proizvodnje, transporta i opskrbe energentima. Plinacrovi zaposlenici autori su i koautori tri rada kroz čiju prezentaciju su okupljene upoznali s aktualnim projektima tvrtke i projekcijama budućih kretanja u plinskom sektoru te potencijalima geotermalne energije, kao obnovljivog tipa energije.



Zoran Bulić, voditelj izgradnje kompresorske stanice (KS1) i Domagoj Skrbin autori su rada „Aktualnosti izgradnje prve kompresorske stanice na transportnom sustavu RH“, dok su rukovoditelj Službe strateškog razvoja Robert Bošnjak te zaposlenici te službe Marijan Svjetličić i Florijana Đedović autori rada „Plan razvoja plinskog transportnog sustava u okviru buduće Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050.“. Treći stručni rad, „Geotermalna energija i njezin potencijal u vremenu energetske diversifikacije i tranzicije Republike Hrvatske“, uz autora Dražena Tumaru iz Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) za koautora ima doc.dr.sc. Darka Pavlovića, savjetnika predsjednika Uprave Plinacra.