Plinacro na konferenciji "Snaga hrvatske energetike"

U organizaciji Poslovnog dnevnika u Zagrebu je jučer održana konferencija „Snaga hrvatske energetike“ koja je pružila uvid u smjernice nove energetske strategije RH te aktualno stanje i pravce razvoja različitih segmenata energetskog tržišta.

Pored uvodnih izlaganja i prezentacija, održana su i tri panela – o električnoj energiji, nafti i plinu te o obnovljivim izvorima energije. U panelu o nafti i plinu, uz Dalibora Pudića, predsjednika Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), Barbaru Dorić (LNG Hrvatska), Ivanu Ivančić (PPD) te Hrvoja Glavaša (INA) sudjelovao je i Marin Zovko, član Uprave Plinacra.


Foto: Luka Stanzl, Pixsell

Govoreći o rastu upotrebe plina u prometu, Zovko je istaknuo kako postoji značajan prostor za to te dodao da se radi na osiguravanju preduvjeta za izgradnju punionica stlačenog prirodnog plina (CNG) u blizini Plinacrovih magistralnih plinovoda. „Vezano uz to izradili smo detaljnu studiju za potrebe razvoja tržišta CNG-a u prometu“, dodao je te istaknuo kako bi izgradnja punionica u većim gradovima bila u nadležnosti operatora distribucijskih sustava.

Kad je riječ o investicijama u narednih 10 do 15 godina, naglasio je kako će Plinacro do 2023. godine, u sklopu lani pokrenutog trećeg investicijskog ciklusa, uložiti 700-800 milijuna kuna, izdvojivši pri tome projekte otpremnog plinovoda za LNG na pravcu Omišalj-Zlobin vrijednog oko 300 milijuna kuna, prve kompresorske stanice na hrvatskom plinskom transportnom sustavu vrijednosti oko 200 miljuna kuna, te izgradnju novih plinovoda u Slavoniji. Kad je riječ o budućim ulaganjima, naglasio je da ona, da bi bila opravdana, moraju imati ili komercijalni ili sigurnosni aspekt te podsjetio da energetska sigurnost košta. „U razdoblju nakon 2023. godine Plinacrovi mogući projekti, potencijalno vrijedni 3 milijarde kuna, bit će podvrgnuti testu komercijalne isplativosti, odnosno bit će proveden Open Season postupak“, dodao je.  


Foto: Luka Stanzl, Pixsell

Zaključno, rekao je kako su pred Plinacrom kao operatorom transportnog sustava veliki izazovi i zadaci. U svjetlu pada proizvodnje plina u posljednjih 10-ak godina, rekao je kako Plinacro raduju nedavno dodijeljene istražne koncesije u Panonu i Dinaridima jer tvrtki potencijalno otvaraju prostor za transport novih, dodatnih, količina plina.