Plinacrovi predstavnici sudionici ministarskog sastanka Savjetodavnog vijeća Južnog plinskog koridora

U Bakuu se danas, 20. veljače, održava peti ministarski sastanak Savjetodavnog vijeća Južnog plinskog koridora (Southern Gas Corridor) na kojem sudjeluju predstavnici Hrvatske, Azerbajdžana, Gruzije, Turske, Italije, Grčke, Albanije, Crne Gore, BiH, Rumunjske, Bugarske, Mađarske, Srbije i San Marina te europski povjerenik za proračun i ljudske resurse Günter Ottinger. Pored njih, prisutni su i predstavnici Sjedinjenih država i Ujedinjenog Kraljevstva, financijskih institucija poput Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetske banke te niza energetskih kompanija. Hrvatsku delegaciju predvodi ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a u njoj su i predstavnici Plinacra: članica Uprave Daria Krstičević, član Uprave Marin Zovko te rukovoditeljica PJ Europskih fondova Florijana Đedović.


Za trajanja ministarskog sastanka raspravljalo se o aktualnom stanju Južnog plinskog koridora i njegovom mogućem daljnjem razvoju te je potpisana zajednička deklaracija Savjetodavnog vijeća Južnog plinskog koridora, čiji je jedan od potpisnika bio i ministar Ćorić.

Na marginama skupa ministar Ćorić i članovi Uprave Plinacra održali su sastanak s visokim predstavnicima azerbajdžanskog SOCAR-a na kojem je bilo riječi o daljnjoj suradnji.


Tijekom trajanja ministarskog sastanka održan je i sastanak Operativnog tijela za razvoj Jonsko - jadranskog plinovoda (Project Management Unit – PMU), čiji su članovi predstavnici resornih ministarstava Hrvatske, Crne Gore, Albanije i BiH i tvrtki operatora transportnog sustava navedenih zemalja (Plinacra, Montenegro Bonusa, Albgaza i BH- Gasa) te predstavnici SOCAR-a i Energetske zajednice.