Plinacro na 19. Plinarskom forumu

U Zagrebu je jučer održan 19. Plinarski forum u organizaciji tvrtke Energetika marketing, tradicionalni stručni skup koji je ove godine okupio dvjestotinjak sudionika iz domaćeg plinskog sektora.

Prvi među govornicima koji su uvodno pozdravili sudionike bio je Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite i okoliša i energetike, koji je najavio kako se ove godine mogu očekivati smjernice za pregovore Europske unije o novom paketu zakona koji reguliraju tržište plina.

U nastavku skupa održan je niz stručnih predavanja, dvije diskusije te okrugli stol na temu tržišta plina.

Zoran Bulić, voditelj izgradnje kompresorske stanice (KS1), prve na hrvatskom plinskom transportnom sustavu, u svom je izlaganju predstavio značaj tog kapitalnog Plinacrovog projekta, što je do sada napravljeno u projektu te koji koraci još slijede do njezina puštanja u rad u posljednjem kvartalu ove godine. Istaknuo je kako će se njezinom izgradnjom povećati fleksibilnost i sigurnost opskrbe prirodnim plinom u Hrvatskoj te ispuniti obveze iz Uredbe EU 2017/1938  o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom.


Foto: Energetika marketing

U diskusiji na aktualnu temu LNG projekta na Krku sudjelovali su Andrea Ana Lopac iz tvrtke LNG Hrvatska te doc.dr.sc. Darko Pavlović, pomoćnik predsjednika Uprave Plinacra. Lopac je naglasila kako, nakon godina priprema, LNG Hrvatska počinje s izgradnjom terminala te izrazila uvjerenje kako će biti interesa za zakup kapaciteta i kako će on ubrzo nakon puštanja u rad moći funkcionirati na tržišnim osnovama. Pavlović je istaknuo kako krčki LNG terminal treba promatrati i kao izvor zamjene za iz godine u godinu sve manju domaću proizvodnju prirodnog plina i most do budućih domaćih izvora plina. „Energetska strategija RH treba uvažavati činjenicu da Hrvatska proizvodi određene količine plina i da su u plinsku infrastrukturu uložene značajna financijska sredstva, a u budućnosti treba razmišljati o dekarbonizaciji plina koji može aktivno sudjelovati u energetskoj tranziciji", dodao je.


Foto: Energetika marketing

U zaključnom dijelu skupa održan je okrugli stol na temu „Tržište plina – jučer, danas i sutra“ na kojem su sudjelovali Marko Blažević (HEP), Mladen Čavić (RWE), Ivana Ivančić (PPD), Mario Matković (MET Croatia Energy Trade), Davorka Tancer (INA), Nenad Hranilović (Međimurje plin) te Nikola Vištica, član Upravnog vijeća HERA-e.