Plinacrovi zaposlenici održali predavanje na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci

U organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, na poslijediplomskom MBA studiju Ekonomija energetskog sektora, 10. listopada 2018. održana je prva Alumni konferencija „Suvremeni izazovi u energetici“. U radu konferencije svojim izlaganjem sudjelovali su i predstavnici Plinacra.

Savjetnik predsjednika Uprave Plinacra, doc.dr.sc. Darko Pavlović, održao je kao uvodni govornik izlaganje pod naslovom: „Geopolitička moć - uloga prirodnog plina kao niskougljičnog i tranzicijskog energenta 21. stoljeća“.

U sklopu svog predavanja govorio je ulozi prirodnog plina kao strateškog energenta u vremenu  energetske tranzicije ka održivoj energetici. Posebno je naglasio kako je plin, kao geostrateški  resurs, u samo 200 godina od početka korištenja prešao put do sredstva geopolitičkih ucjena. Kao primjer naveo je prekid opskrbe plinom sredinom zimskog perioda, za koji je rekao da može imati jednako razarajući učinak na gospodarstvo kao i primjerice vojni napad. U tom kontekstu naglasio je da za uspješnu energetsku tranziciju nema brzog i jednostavnog rješenja te da, u usporedbi s ostalim fosilnim energentima, prirodni plin, sa svojim nisko ugljičnim emisijama, može biti ključan energent uspješne energetske tranzicije i energetskog miksa 21 stoljeća.

Drugi Plinacrov predstavnik, Zoran Bulić, ekspert u Sektoru održavanja i razvoja transportnog sustava, održao je u drugom panelu zanimljivo predavanje pod nazivom „Izgradnja kompresorske stanice na plinskom transportnom sustavu“.