Plinacro se predstavio na Energetskom tjednu Splitsko-dalmatinske županije

U okviru "Europskog energetskog tjedna 2018." (EU Sustainable Energy Week 2018), Splitsko-dalmatinska županija, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, Sveučilišnim odjelom za stručne studije Sveučilišta u Splitu, Ekonomskim fakultetom u Splitu, tvrtkom EVN Croatia, HGK - Županijskom komorom Split i EU - direct centrom, organizirala je, u razdoblju od 4.-8. svibnja, konferenciju „Energetski tjedan Splitsko-dalmatinske županije“.

Drugog dana konferencije, posvećenog važnosti i značenju plina kao tranzicijskog energenta te uporabi prirodnog plina, uvodnim i pozivnim izlaganjem sudjelovali su i predstavnici Plinacra.
 
Savjetnik predsjednika Uprave Plinacra, doc.dr.sc. Darko Pavlović, održao je izlaganje pod naslovom: „Geopolitička moć i uloga prirodnog plina - tranzicijskog energenta 21. stoljeća“. U sklopu predavanja govorio je ulozi prirodnog plina kao strateškog energenta u vremenu  energetske tranzicije ka održivoj energetici. Pored toga, sudionike Konferencije upoznao je s ulogom i dosadašnjim djelovanjem tvrtke Plinacro, s naglaskom na izgradnju magistralnog plinovoda prema Dalmaciji, koja je osigurala preduvjete za plinofikaciju Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Također, pojasnio je i utjecaj izgradnje plinovoda TANAP/TAP na izgradnju Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP). Pojasnio je kako bi izgradnja IAP-a osigurala plinofikaciju krajnjeg juga Hrvatske te, spajanjem u Dugopolju na postojeći hrvatski plinski transportni sustav, otvaranje novog dobavnog pravca i tranzit plina za tržišta gravitirajuće regije i Srednje Europe. Zaključno je istaknuo da, u usporedbi s ostalim fosilnim gorivima, prirodni plin, sa svojim nisko ugljičnim emisijama, uz izbor prave tehnologije, može biti ključan za uspješnu energetsku tranziciju te kako je izvjesno kako su njegova uloga i značaj, kao tranzicijskog i dugoročnog energetskog rješenja i resursa budućnosti, neupitni.