Plinacro na konferenciji Energy Market Forum 2017

Zagreb, 10. listopada 2017. - U Zagrebu je danas, u organizaciji Poslovnog dnevnika, petu godinu za redom održana konferencija Energy Market Forum (EMF). Kao i svake godine EMF je okupio brojne predstavnike energetskih tvrtki, nadležnih regulatornih tijela, znanstvene zajednice i državnih institucija.


Foto: Goran Stanzl / Pixell

Nakon pozdravnog govora Vladimira Niševića, glavnog urednika Poslovnog dnevnika, okupljenima se obratio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Podsjetio je na lipanjsko potpisivanje Memoranduma o suglasnosti o zajedničkom pristupu uspostavi trajnog dvosmjernog kapaciteta između Hrvatske i Mađarske, u kontekstu inicijative zemalja Srednje i Jugoistočne Europe (CESEC) o povezivanju plinskih sustava. „Razaznaju se planovi kojima ćemo Hrvatsku učiniti integralnim dijelom europskog energetskog tržišta“, rekao je, istaknuvši kako je spomenuti Memorandum jedan od primjera u kojem smjeru Ministarstvo zaštite okoliša i energetika ima želju i nakanu usmjeravati hrvatski energetski sektor. U nastavku je dodao kako će se tijekom 2018. godine pristupiti izradi energetske strategije. „Zajednički cilj je povećanje energetske neovisnosti i sigurnost dobavnih pravaca, što se nameće i kao jedan od prioriteta EU“, dodao je.


Foto: Goran Stanzl / Pixell

U nastavku konferencije održane su i tri panel diskusije, na temu plina, električne energije i obnovljivih izvora energije. U prvom, „plinskom“, panelu na temu „ Ususret novom tržištu plina“ sudjelovali su Damir Škugor (INA), Marko Blažević (HEP opskrba plinom), Zoran Miliša (RWE Hrvatska), Tomislav Jureković (HERA) , Antonija Glavaš (Prvo plinarsko društvo) te, kao predstavnica Plinacra, Ivana Marković, direktorica Plinacrova Sektora upravljanja transportnim sustavom i prodaje transportnih kapaciteta. Tijekom svog izlaganja Marković je, među ostalim, rekla kako Plinacro pruža punu podršku projektu LNG terminala na Krku, kao projektu koji pridonosi sigurnosti opskrbe, te, u tom kontekstu, podsjetila na značaj svojevremenog puštanja u rad interkonekcije s Mađarskom. Naime, podsjetila je da je do 2011. godine Hrvatska na raspolaganju imala samo jedan dobavni pravac za uvoz plina, interkonekciju sa Slovenijom.