Plinacro na 9. HUNIG-ovoj Međunarodnoj konferenciji i izložbi o naftno-plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji u Šibeniku


Šibenik, 3. listopada 2017. - U Šibeniku je danas, u organizaciji Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa (HUNIG), s radom započela 9. Međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji na temu „Uloga primarne energije u gospodarskom razvoju“. U nazočnosti 200-ak sudionika iz Hrvatske i svijeta, Konferencija je započela obraćanjem predsjednika HUNIG-a, akademika Mirka Zelića, koji je, među ostalim, prezentirao kolike su rezerve i trenutna godišnja proizvodnja i potrošnja ugljikovodika i drugih konvencionalnih energenata u Hrvatskoj i svijetu. Upozorio je da Hrvatska trenutno proizvodi 50 posto ukupno potrebne energije, dok drugu polovicu potreba pokriva uvozom. "Već su te brojke znak za uzbunu. Ako u idućih 10 godina ne povećamo proizvodnju, bojim se da će ta brojka porasti na 90 posto, što bi bilo ravno katastrofi", rekao je Zelić.



U nastavku svečanosti otvaranja skupa, okupljenima su se, među ostalima, obratili Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu Zaštite okoliša i energetike, potpredsjednik Sabora Božo Petrov, zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, šibensko-kninski župan Goran Pauk te predstavnici znanstvenih institucija, stručnih udruženja i energetskih tvrtki, sponzora Konferencije.

U ime predsjednika Uprave Plinacra Ivice Arara, predavanje na temu „Plinski transportni sustav Republike Hrvatske – razvoj i budućnost“ održala je Ivana Marković, direktorica Plinacrova Sektora upravljanja transportnim sustavom i prodaje transportnih kapaciteta. Marković je prezentirala razvoj hrvatskog transportnog sustava, od njegovih samih početaka do danas, s naglaskom na posljednjih 15-ak godina, otkako Plinacro posluje kao samostalna tvrtka, te predstavila ključne strateške projekte tvrtke u godinama pred nama. Podsjetila je još jednom na ogroman posao koji je na izgradnji hrvatskog plinskog transportnog sustava učinjen od 2001. do 2013. godine, odnosno na izgradnju oko 1100 km novih plinovoda. Pored toga, približila je okupljenima glavne projekte na koje je Plinacro danas usmjeren te progovorila o pravcima njihova budućeg razvoja.



U nastavku skupa bit će prezentirano ukupno 60-ak stručnih radova, kojima će biti obuhvaćeni najrazličitiji aspekti naftno-plinske struke, odnosno, među ostalim, projekti iz područja istraživanja, razrade i proizvodnje ugljikovodika, geotermalne energije te legislative iz područja energetike.