Požari u Šibensko kninskoj i Zadarskoj županiji: bez štete na Plinacrovim objektima

Nakon srpanjskih požara diljem sjeverne i srednje Dalmacije, i prošlotjedni požari u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji na nekim su lokacijama zaprijetili Plinacrovim objektima u Regiji transporta plina (RTP) Južna Hrvatska.
 
Prvi od požara izbio je  u petak 18. kolovoza u okolici Drniša. Nakon zaprimljene informacije o izbijanju požara, upravitelj Regije poslao je pripravnog zaposlenika na intervenciju. Pregledom situacije na terenu utvrđeno je da Plinacrov objekt (Mjerno-redukcijska stanica Drniš) i trasa nisu ugroženi, budući da su požari bili oko 8 km sjeverno i oko 10 km južno od MRS Drniš.
Inače, MRS Drniš je objekt koji trenutno nije u radu, a spada pod IV. dionicu plinskog sustava Like i Dalmacije, odnosno, točnije, nalazi se  na odvojnom plinovodu Šibenik-Knin.


 
Dva dana kasnije, u nedjelju 20. kolovoza, zaprimljena je informacija o izbijanju požara u blizini blokadne stanice (BS) Popovići i trase plinovoda Bosiljevo – Split,  nakon čega je pripravni djelatnik izašao na intervenciju. Pregledom situacije utvrđeno je da je požar aktivan na oko 600 metara od BS i 300 metara od trase plinovoda. Pod nadzor je stavljen u ponedjeljak 21.08. u popodnevnim satima, u trenutku kada je bio na 70 metara od BS, koja nije pretrpila nikakvu štetu. Blokadna stanica Popovići, u blizini Benkovca, spada pod II. dionicu plinskog sustava Like i Dalmacije.
 
Treći od prošlotjednih požara, onaj na trasi plinovoda Bosiljevo – Split (IV. dionica plinskog sustava Like i Dalmacije), između plinskog čvora i mjerno-redukcijske stanice Benkovac i blokadne stanice Morpolača, uočen je u ponedjeljak 21. kolovoza, tijekom pripravnosti djelatnika Regije transporta plina Južna Hrvatska. Požar je bio većih razmjera i stavljen je pod nadzor u utorak 22. kolovoza. Gorilo je duž oko 6 km trase plinovoda, koja je, s obzirom na to da je pokošena, bila svojevrsna barijera za širenje požara prema autocesti. Važno je napomenuti kako je riječ o minski sumnjivom području, što je otežalo nadzor od strane Plinacrovih zaposlenika, kao i vatrogasne intervencije.


 
Zaposlenici Regije transporta plina Južna Hrvatska su za svo vrijeme trajanja požara bili u konstantnoj pripravnosti na požarnim područjima te u stalnom kontaktu s vatrogasnim osiguranjem.