Odobrena bespovratna sredstva za izradu sveobuhvatne studije isplativosti (CBA) za južnu interkonekciju s BiH

Zagreb, 20. lipnja 2017. - Iz predpristupnog fonda Europske unije ConnecTA, od strane Europske komisije (DG NEAR), odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od oko milijun kuna za izradu sveobuhvatne studije isplativosti (CBA) za južnu interkonekciju Hrvatska-BiH na pravcu Zagvozd-Imotski-Posušje-Novi Travnik s odvojkom za Mostar.
 
Studija će se u potpunosti financirati bespovratnim sredstvima iz navedenog fonda, a hrvatski i bosanskohercegovački operatori plinskog transportnog sustava, BH-Gas i Plinacro, pod okriljem Tajništva Energetske zajednice i uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), zajedno su zatražili navedena sredstva.  
 
Vrijedi spomenuti kako je ranije spomenuta interkonekcija na listi projekata od uzajamnog interesa (PMI) Energetske zajednice. Pored toga, prije nekoliko dana, Vlada Federacije BiH proglasila je projekt izgradnje južne interkonekcije strateškim projektom za Federaciju BiH, kojim se osigurava sigurnost opskrbe, diversifikacija izvora i razvoj tržišta prirodnog plina u Federaciji.