Operatori transportnog sustava za plin (OTS-ovi) regije srednjoistočne Europe objavljuju svoj Regionalni plan ulaganja u plinsku infrastrukturu (GRIP) za 2017. godinu

(Bruxelles, 19. svibnja 2017., PR0132-17) Operatori transportnog sustava (OTS-ovi) srednjoistočne Europe (eng. CEE) sa zadovoljstvom objavljuju Regionalni plan ulaganja u plinsku infrastrukturu za 2017. godinu u skladu s člankom 12(1) Uredbe (EK) 715/2009.
 
Treće izdanje Regionalnog plana ulaganja u plinsku infrastrukturu (GRIP) za srednjoistočnu Europu snažno je povezan s Desetogodišnjim planom razvoja plinskog transportnog sustava EU za 2017. godinu (TYNDP 2017). Osim TYNDP 2017, CEE GRIP daje dodatan pregled šire dinamike plinskog tržišta razmatranjem aspekata povezanih sa scenarijima opskrbe, integracijom tržišta i sigurnosti opskrbe (SoS) na regionalnoj razini. Ključna analizirana područja na koja se ovaj izvještaj fokusira su: (a) budući razvoj infrastrukture za transport plina u regiji srednjoistočne Europe, (b) specifične simulacije oblikovanja mreže u svrhu procjene integracije tržišta i sigurnosti opskrbe, (c) razvoj regionalnog pristupa scenarijima ponude i potražnje sigurnosti opskrbe, (d) CEE GRIP regionalna N-1 analiza vremenskog okvira do 10 godina, (e) detaljno razmatranje potencijala prirodnog plina u sektoru transporta.
 
OTS-ovi regije srednjoistočne Europe nadaju se da će ovaj CEE GRIP svim dionicima pružiti korisne informacije te ohrabriti dionike da daju daljnje komentare i prijedloge u postupku rasprave koji počinje danas (19. svibnja) te će trajati do 9. lipnja 2017. godine. Dionici se također pozivaju da sudjeluju u radionici, koja bi se prema rasporedu trebala održati u Pragu, 20. 6. 2017. od 14:00 sati. Posljednji datum za prijavu na radionicu je 9. lipnja 2017.
 
Sve primjedbe zajedno s komentarima u vezi s CEE GRIP-om za 2017. godinu i zahtjevom za prijavu na radionicu trebaju se poslati na engleskom jeziku do 9. 6. 2017. Zuzani Procházkovoj (ceegrip@net4gas.cz).
 
CEE GRIP za 2017. godinu i njegovi dodatci mogu se preuzeti s ENTSOG-ove internetske stranice ovdje  i internetskih stranica uključenih OTS-ova.
Ovo izdanje CEE GRIP-a koordinirao je NET4GAS, s.r.o. (OTS za plin Republike Češke).
 
Napomene urednika
Srednjoistočna Europa za ovaj GRIP obuhvaća 10 zemalja i 18 OTS-ova: