Započeo 32. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin u Opatiji

U organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), u Opatiji je danas započela najveća energetska konferencija u ovom dijelu Europe, 32. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin. Kao i svake godine, Susret je okupio više stotina domaćih i međunarodnih stručnjaka, a, kroz znanstveno-stručna predavanja i panel diskusije, u iduća tri dana sudionici i stručna javnost dobit će sustavan pregled aktualnosti u plinskom sektoru Republike Hrvatske, kao i ključnih smjernica njegova budućeg razvoja.

Skup je otvorio predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić, a uvodnim riječima, na svečanom otvaranju, sudionicima su se obratili i predstavnici energetskih tvrtki (Siemensa, INA-e, Plinacra, PPD-a i LNG Hrvatske), sponzora skupa.
 
U ime tvrtke Plinacro pozdravni govor održao je predsjednik Uprave Ivica Arar, istaknuvši u uvodnom dijelu svog izlaganja kako Plinacro upravlja modernim plinskim transportnim sustavom ukupne dužine oko 2700 km, koji pokriva preko 95% državnog teritorija. Podsjetio je, također, kako je u prethodnih 10-15 godina ubrzane izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava u izgradnju gotovo 1100 km novih plinovoda i pratećih objekata Plinacro uložio više od 680 milijuna eura te naglasio kako je malo zemalja u našem okruženju koje su u tako kratkom roku u razvoj plinskog transportnog sustava investirale tako značajna sredstva.


U nastavku se osvrnuo na visinu tarifa za transport plina, podsjetivši okupljene kako su one rezultat upravo ubrzane izgradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava te naglasio kako treba imati na umu činjenicu da se preko Hrvatske još ne obavlja tranzit plina za druge zemlje, što bi omogućilo njihovo snižavanje. Dodao je kako Plinacro čini sve da maksimalno racionalizira svoje poslovanje i tako olakša poslovanje svojim korisnicima i, u konačnici, nižu cijenu plina krajnjim potrošačima te dodao kako Plinacro, također, ulaže napore da posljednje smanjenje tarifa od oko 20 posto ne zaustavi ključne projekte planirane u predstojećem desetogodišnjem razdoblju. S tim u vezi, naglasio je kako su EU fondovi iznimno važan element u investicijskom potencijalu Plinacra u narednom razdoblju te podsjetio kako je Plinacro do sada  iz CEF fonda povukao više od 7 mil. eura bespovratnih sredstava.

Kad je riječ o daljnjem razvoju hrvatskog plinskog transportnog sustava, istaknuo je kako će on, najvećim dijelom, biti određen obujmom i dinamikom provedbe projekata kojima će se Republika Hrvatska sve više uključivati u europske tokove i tržišta prirodnog plina. „Usvajanjem novog Desetogodišnjeg plana razvoja plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske, od strane Hrvatske energetske regulatorne agencije, Plinacro počinje jedan novi investicijski ciklus. U njemu glavninu čine projekti koji za cilj imaju povezivanje sa sustavima zemalja gravitirajuće regije, a u cilju integracije tržišta i povećanja sigurnosti dobave“, rekao je te dodao kako prioritet imaju projekti izgradnje kompresorskih stanica, nove interkonekcije na pravcu Lučko–Zabok–Rogatec, izgradnje otpremnih plinovoda budućeg LNG terminala te Jonsko-jadranskog plinovoda.