Plinacro i BH-Gas potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji

Zagreb, 27. travnja 2017. - Hrvatski i bosanskohercegovački operatori plinskog transportnog sustava, tvrtke Plinacro i BH-Gas, danas su u Sarajevu potpisale Memorandum o razumijevanju i suradnji, što je potvrda i nastavak dugogodišnje uspješne suradnje. Memorandum su, u nazočnosti predstavnika Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH, Iana Browna i Josipa Polića, potpisali direktor BH-Gasa Jasmin Salkić te, s Plinacrove strane, predsjednik Uprave Ivica Arar i član Uprave Vedran Špehar.
 
Naime, geografska povezanost Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ukazuje na potrebu i opravdanost zajedničkog oblikovanja i povezivanja infrastrukturnih sustava dviju zemalja. Pored toga, u strateškim energetskim planovima i njima pripadajućim dokumentima obiju strana, prirodnom plinu je dodijeljena jedna od glavnih uloga, a dobro oblikovani, međusobno povezani i s plinskim transportnim sustavima europskog okruženja povezani plinski transportni sustavi pretpostavka su njezinog ostvarenja.


 
Potpisivanjem Memoranduma Plinacro i BH-Gas dogovorili su se i iskazali namjeru da nastave i intenziviraju zajedničke aktivnosti na pripremi projekata povezivanja - interkonekcija transportnih plinskih sustava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i to na pravcima Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik, Slobodnica – Brod – Zenica te Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa. Pri tome, treba naglasiti kako pravci Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik i Slobodnica – Brod – Zenica predstavljaju dio Plinskog prstena Energetske zajednice (EC Gas Ring), čijom realizacijom bi se omogućila diversifikacija izvora opskrbe BiH, kako putem projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) i južnog dijela hrvatskog transportnog sustava, tako i putem hrvatskog transportnog sustava na sjeveru, koji se neposredno naslanja na slovenski i mađarski transportni sustav. S tim u vezi prva faza provedbe dijela Plinskog prstena Energetske zajednice u BiH već je započela, gradnjom plinovoda Zenica – Travnik, koji je u završnoj fazi provedbe.
 
Pored toga, dvije tvrtke su izrazile podršku projektu izgradnje LNG terminala na Krku i pratećih otpremnih plinovoda, kao i osiguranju plina iz alternativnih izvora za potrebe BiH u okviru svojih nadležnosti, a sve s ciljem osiguranja diversifikacije izvora i, u konačnici, poboljšanja sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, te podršku realizaciji projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), na način da jačaju pojedinačne i zajedničke aktivnosti vezane za pripremu provedbe tog projekta.
 
Također, izražena je namjera da nastave zajedničke aktivnosti i sudjelovanje u procesu prijavljivanja projekata interkonekcija u skladu s odredbama Uredbi važećih kako za države članice Europske unije, tako i za ugovorne strane Energetske zajednice jugoistočne Europe te nastave s prijenosom iskustava i znanja (know-how) iz područja osnovne djelatnosti, kao i organizacije sektora prirodnog plina.