Održane radionice za voditelje bilančnih skupina i operatore distribucijskih sustava

U upravnoj zgradi Plinacra u Zagrebu, 20. i 21. ožujka održane su radionice na temu novog modela uravnoteženja plinskog sustava u Republici Hrvatskoj, koji se uvodi radi usklađenja s Uredbom Europske komisije o uspostavljanju mrežnih pravila o uravnoteženju plina transportnih mreža (Uredba BAL). Također, prezentirane su i obveze operatora transportnog sustava (Plinacra), operatora distribucijskih sustava i predviđajuće strane u kontekstu njegove primjene.

Radionica „Novi model uravnoteženja radi usklađenja s Uredbom 312/2014“, održana u ponedjeljak 20. ožujka, organizirana je u suradnji Plinacra, Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) i Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), a okupila je 40-ak sudionika, predstavnika voditelja bilančnih skupina. U ulozi predavača našle su se Dragica Bago, rukovoditeljica Plinacrova Nacionalnog  dispečerskog centra i Vlatka Predavec, rukovoditeljiica PJ Upravljanja kapacitetom te Maja Ivanišević, voditeljica  Samostalnog odjela organiziranja tržišta plina HROTE-a.


„Primjena jedinstvenih standardnih profila potrošnje u RH“ bio je naziv druge radionice, održane u utorak 21. ožujka, a prisustvovalo joj je oko 50 sudionika, predstavnika voditelja bilančnih skupina i operatora distribucijskih sustava. Radionica je organizirana u suradnji Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) i Plinacra, a predavači su bili voditelj Odjela za sustave plina i nafte i kvalitetu opskrbe HERA-e Hrvoje Brlečić Layer, Vlatka Predavac iz Plinacra te HERA-ini konzultanti sa Sveučilišta u Mariboru.