Intenziviranje aktivnosti na provedbi Jonsko-jadranskog plinovoda

Zagreb, 23.travnja - U Slanom kraj Dubrovnika jučer je održan sastanak predstavnika zemalja sudionica projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), na kojem se raspravljalo o trenutnom stanju i budućim koracima u provedbi pripremnih aktivnosti u sklopu tog strateškog regionalnog projekta. Sastanku su prisustvovali visoki predstavnici nadležnih ministarstva Republike Hrvatske, Crne Gore i Albanije te predstavnici tvrtki Plinacro, Montenegro Bonus i Albpetrol, operatora transportnih sustava spomenutih zemalja, zaduženih za provedbu projekta.

 
Na sastanku je postignuta suglasnost o intenziviranju daljnjih aktivnosti s ciljem koordinacije i što učinkovitijeg zajedničkog djelovanja te dogovoreno kako će se u skorije vrijeme potpisati Memorandum o razumijevanju između Plinacra, Montenegro Bonusa i Albpetrola, kojim će se osnovati zajednička radna tijela za provedbu projekta. 

Projekt Jonsko-jadranskog plinovoda, koji predstavlja poveznicu između projekta Transjadranskog plinovoda (TAP) i postojećeg hrvatskog plinskog transportnog sustava, omogućit će opskrbu prirodnim plinom Albanije, Crne Gore, juga Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i zemalja u okruženju, iz novih, prije svega, kaspijskih i srednjeistočnih izvora.

Njegov kapacitet iznosi 5 milijardi prostornih metara plina godišnje, a ukupno je dug 510 kilometara, od čega čega na hrvatski dio otpada 250 kilometara novog 75-barskog plinovodnog sustava. Ukupna ulaganja iznose 620 milijuna eura, od čega će u Hrvatskoj biti uloženo 330 milijuna eura.

Kao strateški regionalni projekt, uslijed najnovijih zbivanja na europskoj plinskoj sceni, projekt je dobio dodatni značaj u osiguranju pouzdane i konkurentne opskrbe plinom jugoistočne Europe, što je istaknuto i na jučerašnjem sastanku.