Plinacro sudjelovao na 12. Danu plina

Radnom i svečanom sjednicom Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) obilježen je 15. listopada – Dan plina. Skup, koji je svečano otvorio predsjednik HSUP-a Miljenko Šunić, i ove je godine okupio znatan broj stručnjaka za plin iz brojnih subjekata plinskog gospodarstva, Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), Hrvatskog operatora tržišta energijom (HROTE), Ministarstva gospodarstva, akademske zajednice te stručnih udruga.

Tijekom radnog dijela, odnosno rasprave na temu „Sigurnost opskrbe plinom na otvorenom tržištu za sezonu 2014/2015“ ulogu Plinacra kao operatora transportnog sustava Republike Hrvatske u navedenom prezentirala je Ivana Marković, direktorica Sektora tehnološkog upravljanja Plinacra. Uvodno je podsjetila kako su preduvjeti sigurnosti opskrbe plinom stabilan regulatorni okvir, tehnički preduvjeti, odnosno odgovarajuća infrastruktura, te nadzor i upravljanje sustavom. U nastavku je, istaknuvši važnost održavanja transportnog sustava kao jedne od uloga operatora transportnog sustava u osiguranju sigurnosti opskrbe plinom, izdvojila najznačajnije zahvate koje je Plinacro, uoči nove ogrjevne sezone, izveo na transportnom sustavu te predstavila informacijske sustave Plinacra, putem kojih se vrši nadzor i upravljanje transportnim sustavom, dnevna mjerenja količina plina te upravljanje kapacitetima. Prezentirala je, također, i podatke o tehničkim i rezerviranim kapacitetima u tekućoj plinskoj godini i o najvećim iskorištenim kapacitetima u 2013 te zaključno istaknula kako je transportni sustav Plinacra tehnički i tehnološki u potpunosti spreman za ogrjevnu sezonu 2014./2015.

U nastavku skupa održana je i panel diskusija u kojoj su sudjelovali predstavnici HEP-Opskrbe plinom, Ine-Prirodnog plina, Prvog plinarskog društva, Crodux plina i HROTE-a.

Zaključak skupa je da bi, unatoč političkoj krizi u Ukrajini i posljedično mogućim problemima oko uvoza ruskog plina, opskrba prirodnim plinom tijekom predstojeće zime trebala biti uredna.