Otvoren Plinacrov pogonsko-tehnički objekt u Čakovcu

Župan Međimurske županije Matija Posavec u četvrtak 6. ožujka svečano je otvorio novoizgrađeni Plinacrov pogonsko-tehnički objekt u Čakovcu. U navedenom objektu djelovati će Poslovna jedinica Međimurje, koja zapošljava 6 djelatnika te operativno nadzire, upravlja i održava preko 120 kilometara plinovoda i 13 mjerno-redukcijskih stanica na području Međimurske, Varaždinske i dijela Koprivničko-križevačke županije, inače područja Republike Hrvatske koje je u najvišem stupnju plinoficirano. U izgradnju objekta uloženo je oko 10 milijuna kuna, a izgrađen je u roku kraćem od godinu dana. Izvođač radova bila je tvrtka Zagorje-Tehnobeton d.d. iz Varaždina, dok je za stručni nadzor bio zadužen zagrebački Jurcon projekt d.o.o.
 
Uz župana Posavca, svečanosti su, među ostalima, prisustvovali predsjednik Uprave tvrtke Međimurje-plin Nenad Hranilović te predstavnici Plinacra predvođeni predsjednikom Uprave Marinom Zovkom i članom Uprave Radovanom Cvekom.
 
Uvodno se obraćajući okupljenima, predsjednik Uprave Plinacra Marin Zovko naglasio je kako je Plinacro od svog osnutka do danas izgradio preko 1000 kilometara novih plinovoda u Republici Hrvatskoj, osiguravši tako da 95 posto teritorija Hrvatske bude pokriveno modernim plinskim transportnim sustavom. „Ovaj novoizgrađeni objekt značajno će olakšati obavljanje aktivnosti nadzora, upravljanja  i održavanja magistralne plinovodne mreže na ovom području te tako stvoriti još bolje preduvjete za pouzdan i siguran transport plina“, dodao je.
 
Otvarajući Plinacrov poslovno-tehnički objekt, župan Posavec je rekao: „Međimurska županija pozdravlja svaku investiciju na svom području. S obzirom na to da je uporaba prirodnog plina u našoj županiji široko rasprostranjena, a da će sigurnost i pouzdanost njegova transporta od sada biti na još višoj razini, Plinacrovo ulaganje je dobra vijest za sve stanovnike naše županije.“
 
Tvrtka Plinacro u prethodnom je razdoblju bila nositelj najvećeg projekta ulaganja u energetsku infrastrukturu Republike Hrvatske. Kroz dva petogodišnja razvojno-ulagačka ciklusa uloženo je gotovo 600 milijuna eura te, kao rezultat toga, Hrvatska danas raspolaže modernim plinskim transportnim sustavom koji svojim oblikovanjem i kapacitetima dugoročno zadovoljava potrebe hrvatskog tržišta prirodnog plina. Gradnja novih poslovno-tehničkih objekata, poput onog nedavno otvorenog u Vodnjanu, danas otvorenog čakovečkog, kao i onih čije se otvaranje kroz dogledno vrijeme planira u Slavonskom Brodu i Kutini, prirodan je nastavak tog projekta te važan doprinos stvaranju još boljihpreduvjeta za pouzdan i siguran transport plina.