Svečano pušten u rad plinovod Kutina-Dobrovac

Kutina, 21. svibnja – Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je na prigodnoj svečanosti na Plinacrovoj Mjerno-redukcijskoj stanici Kutina 1 svečano pustio u rad novoizgrađeni plinovod Kutina-Dobrovac, zahvaljujući kojemu je povećan transportni kapacitet te sigurnost, pouzdanost i opseg dobave prirodnog plina u tom dijelu Hrvatske. Riječ je o plinovodu dužine 32 kilometra, promjera cijevi 200 mm i maksimalnog radnog tlaka od 50 bara koji prolazi područjima dviju županija: Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske. U njegovu izgradnju, koja je trajala nešto duže od godinu dana, Plinacro je uložio gotovo 62 milijuna kuna. Time je izvršena zamjena većeg dijela ranijeg sustava plinovoda na tom području, među koje se ubraja i plinovod Janja Lipa-Zagreb, prvi plinovod izgrađen u Hrvatskoj, a kojima je zbog dotrajalosti bio smanjen radni tlak, a time i njihova učinkovitost.
 
Cjelokupan projekt rezultat je domaćeg znanja i rada, budući da su za poslove projektiranja, nadzora nad izgradnjom i samog izvođenja radova bile zadužene hrvatske tvrtke. 
 
Uz ministra Vrdoljaka, današnjoj svečanosti su, među ostalima, prisustvovali zamjenici županice Sisačko-moslavačke županije Zdenko Vahovec i Ivan Nekvapil, gradonačelnik Kutine Andrija Rudić, dogradonačelnik Kutine Damir Petravić te predstavnici Plinacra predvođeni predsjednikom Uprave Marinom Zovkom i članovima Uprave Ratimirom Oreškovićem i Radovanom Cvekom.
 
Tvrtka Plinacro u prethodnom je razdoblju bila nositelj najvećeg projekta ulaganja u energetsku infrastrukturu Republike Hrvatske u sklopu kojeg je uloženo gotovo 600 milijuna eura i izgrađeno više od 1000 kilometara novih magistralnih plinovoda. Kao rezultat toga, Hrvatska danas raspolaže modernim plinskim transportnim sustavom koji pokriva 95 posto teritorija, a svojim oblikovanjem i kapacitetima dugoročno zadovoljava potrebe hrvatskog tržišta prirodnog plina. Pored osiguravanja dobave plina u dijelove Hrvatske koji su zahvaljujući tome po prvi put u prilici uživati blagodati prirodnog plina, Plinacro sustavno radi i na rekonstrukciji i dogradnji ranije izgrađenih dijelova svoga sustava, kako bi osigurao da on u svim svojim dijelovima bude pouzdan, siguran i maksimalno djelotvoran.
 
U narednom razdoblju Plinacro će, pored aktivnog djelovanja na uključivanju Hrvatske u nove razvojne projekte u okruženju, nastaviti s rekonstrukcijom tehnički zastarjelih dijelova sustava te njegovom dogradnjom u dijelovima u kojima je to zbog nedostatnih kapaciteta nužno. Jedan od najvažnijih projekata tog tipa bio je upravo  plinovod Kutina-Dobrovac.