Liderova 2. Regionalna konferencija o energetskoj budućnosti

Hrvatska spremno dočekuje ulazak u EU
 
U organizaciji tjednika Lider i pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva u zagrebačkom Hypo Centru 19. lipnja 2013. održana je druga regionalna konferencija o energetskoj budućnosti na kojoj su sudjelovali i stručnjaci iz Plinacra. Glavne teme ove konferencije bile su vezane uz  3. energetski paket, sadržaj  novoga  tarifnog sustava, u kojim su fazama investicije u energetici te kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske. Konferencija je okupila oko 150 sudionika privatnog i javnog sektora.
Govoreći u uvodu, glavni urednik Lidera,  Miodrag Šajatović je podsjetio kako je na  prvoj konferenciji vladala euforična atmosfera oko investicija u energetiku i dodao kako svaka promjena ima i svoje prilike i opasnosti te kako se  nada da će ovaj  skup pomoći da se otklone dvojbe koje postoje oko svakog prijedloga i projekata. Nazočnima se obratila i  pomoćnica ministra gospodarsva, Jelena Zrinski Berger naglašavajući kako je Hrvatska ugradila odrednice 3. energetskog paketa te stvorila temelje za daljnji razvoj što bi za nekoliko godina uz smanjenje uvoza energije Hrvatsku moglo pretvoriti u izvoznicu. „Hrvatska je na prekretnici i Vlada vrlo intenzivno radi na uspostavi sustava koji će omogućiti bolje iskorištavanja i učešće EU fondova“ istaknula je Zrinski Berger. Nakon ovih uvodnih riječi, prof. dr. sc. Eraldo Banovac, glavni savjetnik HERA-e, održao je izlaganje o 3. energetskom paketu i naglasio da je njegov cilj uspostava jedinstvenog tržišta električne energije i prirodnog plina u Europskoj uniji. Tako će doći do smanjenja cijena, a do rasta standarada usluga i sigurnosti opskrbe energijom.

Uslijedio je panel u kojem su, uz sudjelovanje Ivane Marković, direktorice Sektora tehnološkog upravljanja Plinacra sudjelovali i Eraldo Banovac iz HERE, Miroslav Kulla iz RWE Hrvatska, Dejan Ljuština iz PriceWaterhouseCoopersa te Tomislav Šerić iz HEP-a


Na konferenciji je bilo riječi i o novom tarifnom sustavu OIE (obnovljivih izvora energije) o čemu je uvodno govorila Kristina Čelić, načelnica u Minstarstvu gospodarstva. Panel koji je potom održan na ovu temu pokazao je kako postoji značajan potencijal u širenju obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, ali i poteškoće koje treba prevladati. U raspravi su sudjelovali Vjeran Piršić (EkoKvarner), Mirko Tunjić (EHN), Zlatko Zmijarević (HERA) i Ivor Županić (HROTE).

Što donosi tržište energije sudionicima energetske konferencije detaljnije je otkrio Krešimir Perica, direktor prodaju IBM poslovnih rješenja u Srednjoj i Istočnoj Europi, posebno se fokusiravši na poziciju korisnika i što oni očekuju od budućih dobavljača energije, kako budući dobavljači mogu zadovoljiti korisnike te kako IBM može odgovoriti na sve te izazove tržišta.

Uvod u raspravu o temi Nove investicije- nacionalni projekti, dao je Dragan Marčinko iz CEI-a. Marčinko je kratko prošao kroz planove i realizaciju investicija u energetskom sektoru do 2020. Što se tiče energetike, u sektoru je ukupno 36 projekata vrijednih devet milijardi eura, a 10 projekata vrijednih pet milijardi eura traže privatna ulaganja. HEP je praktički nosilac investicijskog ciklusa, uz Janaf i Plinacro, a ove je godine u planu realizacija investicija vrijednih 436 milijuna eura, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu od 115 posto. Nakon njegovog izlaganje, uslijedio je panel na istu temu u kojem su, uz Vladimira Đurovića, direktora Službe strateškog planiranja Plinacra, sudjelovali Ljubica Cvenić iz HEP-a, Dragan Marčinko iz CEI-a, Goran Šaravanja iz Ine, Gordana Sekulić iz Janafa i Mladen Vedriš (Pravni fakultet u Zagrebu ).  Đurović je naglasio kako je Plinacro predao plan za novi desetogodišnji ciklus na koji se očekuje odgovor Regulatora. Upozorio je i na
tržišni rizik ulaganja zbog smanjene potrošnje plina  te se zapitao  hoće li se Plinacru odobriti tarifa koja će jamčiti  nastavak ulaganja.