Plinacro i SOCAR potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji

Predsjednik Uprave Plinacra Mladen Antunović i potpredsjednik Uprave azerbajdžanske državne naftno-plinske kompanije SOCAR g. Elshad Nassirov danas su u prostorima Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji između tvrtki Plinacro d.o.o. i SOCAR.
Uz predstavnike visokog izaslanstva Republike Azerbajdžan, potpisivanju Memoranduma o razumijevanju i suradnji nazočili su potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar gospodarstva RH Ivan Vrdoljak, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo.
Svečanim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i suradnji nacionalni operator Republike Hrvatske – Plinacro d.o.o. i njegov partner SOCAR potvrdili su obostrano zanimanje dviju kompanija u državnom vlasništvu za suradnju pri razvoju plinskih sustava i tržišta prirodnog plina zemalja jugoistočne Europe i njihovog okruženja, razmjeni tehničkih informacija o svojim pojedinačnim projektima, kao i općenitom poboljšanju opskrbe, njezine pouzdanosti te diverzifikacije izvora plina za širu regiju, a posebice s obzirom na geostrateški položaj Republike Hrvatske. Naime, kao vlasnik i operator transportnog sustava u Republici Hrvatskoj, Plinacro d.o.o. odgovoran je za nadzor i upravljanje transportnim sustavom, njegovo održavanje, razvoj i izgradnju, kao i za povezivanje s transportnim sustavima susjednih zemalja, dok je SOCAR državna naftno-plinska tvrtka Republike Azerbajdžan s iznimnim potencijalima u proizvodnji prirodnog plina. Stoga će na temelju danas potpisanog Memoranduma o razumijevanju i suradnji Plinacro i SOCAR osnovati Zajedničku radnu skupinu koja će zajedničkim aktivnostima i održavanjem redovitih sastanaka dodatno proučiti područja potencijalne suradnje između dviju kompanija.