Sinjski vitezovi zahvalili Plinacru

U zagrebačkome muzeju Mimara održana je tradicionalna večer sponzora i prijatelja Sinjske alke na kojoj je Plinacru uručena zahvalnica za doprinos u organizaciji ovogodišnje Alke.
Obraćajući se nazočnima, predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić naglasio je da je 296. Sinjska alka, kao vrhunski kulturni događaj, održana na najvišoj razini, u nazočnosti državnog vrha i brojnih veleposlanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj. Bila je to prva Alka koja je održana pod zastavom UNESCO-a, kao dio nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Pritom je najavio i daljnje aktivnosti Viteškog alkarskog društva i inicijativu da zajedno s klapom Sinj i ansamblom Lado Sinjsku alku predstave i u  Bruxelessu, sjedištu Europske Unije.
Večeri sponzora i prijatelja Sinjske alke, prisustvovali su između ostalih i dr. Petar Selem kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, ministar Radovan Fuchs u ulozi izaslanika predsjednice Vlade Jadranke Kosor, ministri Branko Bačić i Božidar Kalmeta, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader i drugi. Tom je prigodom istaknuto kako je kroz Alku protkan hrvatski nacionalni identitet kojemu su alkari dali velik doprinos.
U izvođenju prigodnog programa sudjelovali su klapa Sinj i Inga Šarić, operna diva Lidija Horvat Dunjko uz klavirsku pratnju maestra Stjepana Mihaljinca i ansambl Ladarice.
Sinjska alka, koju Plinacro tradicionalno sponzorira hrvatska je viteška igra. Održava se svake godine u prvoj nedjelji mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Tog je dana 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti agresiju vojske turskog Mehmed-paše Čelića koja je brojala 60.000 vojnika. Dana 15. studenoga 2010. Sinjska je alka upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.