Plinacro i BH-Gas potpisali Pismo namjere o pripremi projekata interkonekcija

Predsjednici Uprava Plinacra Jerko Jelić Balta i BH-Gasa Almir Bečarević u Dubrovniku su potpisali Pismo namjere kojim su se oba nacionalna operatora obvezala na nastavak zajedničkih aktivnosti na pripremi projekata povezivanja plinskih transportnih sustava Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine. Uz predsjednike Uprava dviju kompanija, supotpisnici Pisma namjere bili su i direktor Plinacrova Sektora razvoja Goran Frančić te izvršna direktorica BH-Gasa Nadžida Ninković.
Naime, geografska povezanost Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ukazuje na potrebu i opravdanost zajedničkog oblikovanja i povezivanja infrastrukturnih sustava dviju zemalja te ujedno pridonosi regionalnoj diversifikaciji pravaca dobave prirodnog plina, kao jednog od ključnih ciljeva energetske politike obje države.
Nakon što je još 2006. godine između Plinacra i BH-Gasa potpisan Memorandum o razumijevanju, potpisivanje Pisma namjere potvrda je i nastavak dugogodišnje uspješne suradnje dviju kompanija. Također, a s obzirom da su oba nacionalna operatora u ime svojih vlasnika – Vlada Republike Hrvatske, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine – zadužene za održavanje, razvoj i izgradnju plinskih transportnih sustava svojih zemalja, potpisivanjem Pisma namjere potvrđena je spremnost obje kompanije za nastavak pripreme projekata povezivanja hrvatskog i bosansko-hercegovačkoga plinskoga transportnog sustava, i to izgradnjom interkonekcijskih plinovoda na čak tri koridora. Riječ je o pravcima Lička Jesenica–Tržac, zatim Ploče–Čapljina–Mostar–Konjic–Sarajevo, odnosno Zagvozd–Imotski–Posušje–Tomislavgrad–Šuica–Kupres–Bugojno–Travnik te Slobodnica–Bosanski Brod–Zenica.
Prihvaćanjem Plinacrova novog Plana razvoja plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske od 2010. do 2014., koji je odobrilo resorno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Republika je Hrvatska gore navedene interkonekcije već usvojila u strateške energetske projekte te time i službeno potvrdila svoju opredjeljenost ovoj suradnji. S druge strane, BH-Gas je ishodio odobrenje Federalnog Ministarstva energetike, rudarstva i industrije te je završio sve pripremne aktivnosti koje se odnose na izradu relevantnih studija o pravcima mogućih trasa interkonekcijskih plinovoda na bosansko-hercegovačkoj strani, a u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama razmotrio je i financijsku konstrukciju navedenih projekata.
S obzirom da je Plinacro d.o.o., u suradnji s mađarskim operatorom, nedavno završio i pustio u rad interkonekcijski plinovod između Mađarske i Hrvatske (Dravaszerdahely–Donji Miholjac–Slobodnica), realizacija projekta sjeverne interkonekcije Slobodnica–Bosanski Brod–Zenica omogućila bi povezivanje bosansko-hercegovačkoga plinskog transportnog sustava na sve potencijalne buduće velike međunarodne projekte plinovoda poput Nabucca ili Južnog toka. S druge strane, nakon nastavka izgradnje Plinovodnog sustava Like i Dalmacije, odnosno magistralnog plinovoda Split–Ploče, realizacija projekta južne interkonekcije omogućila bi Bosni i Hercegovini da postane dijelom južnih plinskih koridora poput Jonsko-jadranskog plinovoda (Ionian Adriatic Pipeline = IAP) kao nastavka Trans Adriatic Pipelinea (TAP-a), a Republici Hrvatskoj ostvarenje znatnih prihoda od tranzita plina.
A nakon što je u veljači ove godine potpisan Memorandum o razumijevanju i suradnji na području Jugoistočne Europeizmeđu Plinacra i konzorcija TAP, tijekom današnjeg dana te su dvije kompanije Međudržavnom odboru za IAP (Interstate Committee) predstavile značajke potpisanog MoU te ujedno potpisale Opseg aktivnosti (Terms of reference) za zajedničku radnu skupinu koja je osnovana u skladu s tim Memorandumom. Istodobno, a kao važan korak prema realizaciji projekta IAP, predstavnici BH-Gasa danas su s konzorcijem TAP također potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji (MoRS).