Završeni radovi na izgradnji hrvatske dionice interkonekcije s Mađarskom

Nakon što su u cijelosti završeni radovi na izgradnji 80,5 km dugačke, hrvatske dionice interkonekcijskog plinovoda Hrvatska–Mađarska, ovih je dana održan i tehnički pregled međunarodnog plinovoda Dravaszerdahely–Donji Miholjac DN800/75.
Izvođenje radova na 7,3 km dugačkoj dionici od Donjeg Miholjca do Dravaszerdahelyja odvijalo se potpuno u skladu s usvojenim terminskim planovima pa je nakon prespajanja i rekonstrukcije plinskog čvora te međunarodne mjerne stanice Donji Miholjac,u razdoblju od 10. do 12. studenog 2010. održan i tehnički pregled novoga međunarodnog plinovoda Dravaszerdahely–Donji Miholjac DN800/75. Pregledom novoizgrađenog plinovoda utvrđeno je da nema nikakvih prepreka za ishođenje uporabne dozvole, no njezino izdavanje ipak će morati pričekati završetak radova na bušenju te uvlačenju cijevi plinovoda ispod korita rijeke Drave. Riječ je o tehnički svakako najzahtjevnijem dijelu izgradnje interkonekcijskog plinovoda koje izvodi partner tvrtke Plinacro d.o.o. – mađarski operator plinskoga transportnog sustava tvrtka FGSZ. Radovi su počeli ovih dana, a njihovo će izvođenje trajati oko mjesec dana.
S obzirom da se je i izvođenje radova na 73,2 km dugačkom plinovodu od Slobodnice do Donjeg Miholjca, kao i na svim pratećim nadzemnim objektima odvijalo prema usvojenim terminskim planovima te je u cijelosti završeno u skladu sa zadanim rokovima, 23. studenoga 2010. održat će se i tehnički pregled drugog dijela hrvatske interkonekcije, magistralnog plinovoda Slobodnica–Donji Miholjac DN800/75. Nakon što za obje dionice budu izdane uporabne dozvole, hrvatski dio interkonekcijskog plinovoda bit će pušten u rad.
Interkonekcijski plinovod Hrvatska–Mađarskana hrvatskoj strani uključuje izgradnju plinovoda Slobodnica–Donji Miholjac i Donji Miholjac–Dravaszerdahely ukupne duljine 80,5 km, a na mađarskoj strani plinovode Dravaszerdahely–Bata–Városfoldukupne duljine 210 km. Gradi se kao jedinstveni plinovod nazivnog promjera 800 mm, maksimalnoga radnog tlaka 75 bar, kapaciteta 6,5 mlrd. m³ na godinu, snage 860.000 m³/h i mogućnošću protoka plina u oba smjera pri jednakim uvjetima. Nakon što je u ožujku 2009. godine između Plinacra i mađarskog operatora plinskoga transportnog sustava – tvrtke FGSZ Natural Gas Transmission potpisan obvezujući Ugovor o zajedničkoj realizaciji (JDA) interkonekcijskog plinovoda Slobodnica–Donji Miholjac–Dravaszerdahely–Bata–Városfold, tijekom protekle godine završene su i sve pripremne aktivnosti tako da je izvođenje radova na izgradnji interkonekcijskog plinovoda počelo već krajem 2009. godine.
Ukupna vrijednost projekta kompletne izgradnje interkonekcijskog plinovoda, to jest i hrvatske i mađarske dionice procijenjena je na 395 milijuna eura, a  o njegovoj važnosti dovoljno govori i podatak da ga je Europska komisija uvrstila u strateški važne energetske projekte te će njegovu izgradnju na mađarskoj strani sufinancirati s 20 milijuna eura. Na hrvatskoj strani, Plinacro je investitor radova na 80,5 km dugačkoj dionici Slobodnica–Donji Miholjac–Dravaszerdahely, čija vrijednost iznosi 75 milijuna eura.
S obzirom da su i na mađarskoj strani radovi ušli u završnu fazu, već sad je izvjestan siguran završetak izgradnje interkonekcijskog plinovoda do kraja 2010. godine i njegovo puštanje u rad početkom 2011.