Priopćenje za javnost

Tvrtka Plinacro, koja kao nacionalni operator plinskoga transportnog sustava kontinuirano nadzire i upravlja cjelokupnim plinskim transportnim sustavom Republike Hrvatske, izvijestila je kako je danas, 6. siječnja 2008. godine ulaz plina iz Rusije bio u razdoblju od 04:00 do 08:00 h potpuno obustavljen.

Nakon tog razdoblja, to jest od 8:00 sati ujutro pa do ovog trenutka (14:35 h) Plinacro – u skladu s obavijestima dispečerskih centara austrijskog OMV-a i slovenskog Geoplin Plinovoda preuzima u transportni sustav Republike Hrvatske 15% od ukupno ugovorenih količina plina iz Rusije.

Odmah po nastanku navedenih okolnosti, zajedničkom koordinacijom Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Plinacra i INE d.d. počelo je provođenje nužnih mjera radi osiguranja nesmetane opskrbe plinom zaštićenih kupaca i održavanja potrebnih uvjeta u transportnom sustavu. U okviru spomenutih mjera izdan je nalog industrijskim kupcima na transportnom sustavu da smanje potrošnju plina na minimalne količine, nužne za održavanje tehničkih karakteristika postrojenja.
Tvrtka Plinacro u okviru svoje odgovornosti kontrolira uvjete u sustavu, nadzire provođenje ograničenja potrošnje plina te poduzima potrebne aktivnosti kako smanjenje količina plina iz Rusije ne bi imalo posljedice na siguran i pouzdan transport plina.
Prethodna tema:
Priopćenje za javnost
Sljedeća tema:
Priopćenje za javnost