Ministrica Matulović Dropulić obišla gradilište magistralnog plinovoda Bosiljevo–Split

U petak 28. ožujka 2008. godine ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH te predsjednica Nadzornog odbora tvrtke Plinacro gđa Marina Matulović Dropulić obišla je gradilište magistralnog plinovoda Bosiljevo–Split te izrazila iznimno zadovoljstvo obavljenim radovima. Uz ostale članove Nadzornog odbora i Upravu Plinacra, obilasku gradilišta prisustvovao je i gradonačelnik grada Ogulina g. Nikola Magdić.

Krenuvši od Podrebra pokraj Bosiljeva (gdje je polazna točka magistralnog plinovoda Bosiljevo–Split i mjesto njegova budućeg spajanja na magistralni plinovod Pula–Karlovac) prema Ogulinu, Nadzorni odbor Plinacra obišao je već gotovo u cijelosti iskopanu trasu prve dionice plinovoda, od Podrebra do Josipdola, koja u dužini od 29 km prati koridor autoceste Zagreb–Split. Prateći polaganje cijevi plinovoda, ministrica Matulović Dropulić tom je prigodom izjavila: „Izuzetno sam zadovoljna tijekom radova koji se, usprkos zimskim uvjetima i zahtjevnom terenu, izvode prema terminskom planu te već sad mogu reći kako sam sigurna da će Plinacro izgradnju prve dionice završiti kao što je i planirano - do 27. 7. 2008. godine, a što znači da će grad Ogulin već ove godine imati mogućnost uporabe prirodnog plina. Istodobno, danas sam se, kao i svi ovdje prisutni, uvjerila kako se radovi izvode potpuno u skladu s projektima, zakonskom regulativom i pravilima struke te da se pritom poštuju iznimno visoki standardi zaštite okoliša i primjenjuju najsuvremenija tehnička rješenja koja jamče sigurnost kako za plinovod, tako i za okolinu.“

Ipak, i ovom je prilikom ministrica Matulović Dropulić upozorila da izgradnja distributivne mreže treba početi na vrijeme kako se ne bi ponovio slučaj Karlovca do kojeg je stigao magistralni plinovod, ali ne i plin do građana. „Jedinice lokalne samouprave koje još nisu izabrale koncesionare trebaju to učiniti što prije kako bi se izgradila lokalna mreža.“ – dodala je ministrica. U Splitu očekuju da će već tijekom ljeta raspisati međunarodni natječaj za dobivanje koncesije za uvođenje plina.

Projekt razvoja, izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava, koji provodi tvrtka Plinacro, najveći je projekt ulaganja u energetsku infrastrukturu ikad proveden na ovim prostorima. Dosad je u projekt plinofikacije Plinacro uložio 210 milijuna eura, a izgrađena su 523 km novoga plinskog transportnog sustava. Planirana ulaganja u drugom investicijskom ciklusu iznose 443 milijuna eura, a izgradit će se preko 920 km visokotlačnoga plinovodnog sustava te 25 mjerno-redukcijskih stanica.

Time će se ostvariti cilj Vlade RH: da cijela Republika Hrvatska bude pokrivena plinovodnom infrastrukturom kako bi se svim njezinim područjima omogućila uporaba prirodnog plina - ekološki i ekonomski najprihvatljivijeg energenta današnjice.

Plinski sustavi Like i Dalmacije najvažnija su grupa projekata drugoga razvojno-ulagačkog ciklusa. Glavni plinovod Bosiljevo–Split prolazi kroz čak 6 županija, dug je 290 km, promjera 500 mm i radnog tlaka 75 bara. Na njega će se vezati 160 km odvojnih plinovoda s mjerno-regulacijskim stanicama: Ogulin, Otočac, Gospić, Gračac, Obrovac, Benkovac, Zadar, Biograd, Pirovac, Šibenik, Drniš, Knin, Trogir i Split. Plinovod će omogućiti transport od 2,5 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godinu, a njegova predračunska vrijednost je 185 milijuna eura.

Nastavljajući objašnjavati tehničke karakteristike izgradnje magistralnog plinovoda Bosiljevo–Split, predsjednik Uprave Plinacra Branko Radošević tijekom današnjeg obilaska gradilišta još je jedanput ukazao na iznimnu važnost ovog projekta te dodao: „Poučeni iskustvima iz prvog ciklusa kad smo u rekordnom roku izgradili i pustili u rad magistralni plinovod Pula–Karlovac, i ovaj smo projekt podijelili na dionice. Radove na prvoj od četiri dionice, od Podrebra do Josipdola, izvodi Poslovna udruga domaćih tvrtki na čelu s Montmontažom, koja je ovaj posao zasluženo dobila zahvaljujući najpovoljnijoj ponudi na međunarodnome javnom natječaju. Danas smo se imali prilike uvjeriti kako izvođenje radova napreduje prema planovima i u skladu s potpisanim ugovorom te čvrsto vjerujem da će radovi na prvoj dionici i završiti u ugovorenom roku, znači 27. 7. ove godine. A zatim, idemo dalje: prema operativnim terminskim planovima u Splitu ćemo biti potkraj 2009. ili najkasnije početkom 2010, što je čak dvije godine ranije od planom predviđene 2011.

Nakon toga, izgradnju plinovoda planiramo nastaviti prema Pločama i Dubrovniku te pravcem prema Crnoj Gori i albanskoj Fieri. Naime, veliki su izgledi da ovaj projekt iz magistralnog plinovoda, namijenjenog dobavi plina za regiju, preraste u plinovod velike strateške važnosti, odnosno da postane transportni i tranzitni pravac dobave plina iz kaspijske regije, Irana i dijela Rusije. Kako se radi o velikom projektu šireg regionalnog značenja i kako u tom procesu sudjeluje puno subjekata, potrebna je izuzetno dobra koordinacija i suradnja svih sudionika. Uvjereni smo da će tvrtka Plinacro, kao operator plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske, i ovu priliku uspješno realizirati te time ostvariti sve ciljeve koje je pred njega postavila Vlada Republike Hrvatske.“
Sljedeća tema:
Dan Plinacra