Predstavnici Plinacra posjetili Karlovačku županiju

Suradnjom do ubrzanja poslova na imovinsko-pravnim odnosima
 
Kako i na koji način ubrzati pripremne aktivnosti, osobito na imovinsko-pravnim poslovima na projektu izgradnje plinovoda kojima će se omogućiti transport 6,1 milijardi kubika plina godišnje prema hrvatskim potrošačima, te prema Mađarskoj i Sloveniji bila je glavna tema sastanka Ivice Arara, predsjednika Uprave, Darie Krstičević, članice Uprave i Vedrana Špehara, pomoćnika predsjednika Uprave Plinacra s Martinom Furdek-Hajdin, županicom Karlovačke županije i Tatjanom Gojak, pročelnicom Upravnog odjela koji se održao 6. lipnja u prostorijama Karlovačke županije. 


 
Predstavnici Plinacra upoznali su županicu Furdek-Hajdin s odrednicama iz europskog REPowerEU plana kojim se predviđaju ulaganja u projekte za osiguranje dodatne sigurnosti opskrbe plinom u središnjoj i istočnoj Europi te činjenicom kako je Vlada Republike Hrvatske osigurala za projekte Plinacra 533 milijuna eura iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost za „Jačanje plinske infrastrukture.

Riječ je o bespovratnim sredstvima koji će se utrošiti za izgradnju četiriju plinovoda: Zlobin - Bosiljevo duljine 58 kilometara, Bosiljevo - Sisak duljine 101 kilometar, Kozarac - Sisak duljine 21 kilometar i Zabok - Lučko duljine 36 kilometara. Preko tih plinovoda plin s LNG terminala na otoku Krku transportirat će se prema Sloveniji i Mađarskoj i drugim zemljama jugoistočne Europe te smanjiti ovisnost o ruskom plinu i povećati sigurnost opskrbe tih dijelova Europe. 
 
Županica Martina Furdek-Hajdin obećala je potrebnu pomoć kod ubrzanja procesa rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u nadležnosti Županije. Dodatni problem, zaključeno je na sastanku mogao bi biti raseljenost vlasnika i postupci izvlaštenja koji se tada provode. Ipak, poduzet će se sve da se izuzetno kratki rokovi ispoštuju i plinovodi izgrade u planiranim rokovima. Zahvaljujući dosadašnjoj suradnji nadležnih tijela Županije i Plinacra, te dobroj organizaciji županijskih ureda nitko ne dvoji da će se svi poslovi na obostrano zadovoljstvo obaviti na vrijeme.