Konferencija Novog lista – KVARNER 2030.

Danas je u Opatiji održana Konferencija Novog lista pod nazivom KVARNER 2030.-energetsko čvorište Europske unije. U dvije panel rasprave sudionici su razmijenili stajališta o sadašnjosti i budućnosti Kvarnera kao energetskog čvorišta čiji značaj sve više prelazi granice Hrvatske i regije te raste unutar EU. 

 
O svim tim i drugim projektima u energetici na Kvarneru razgovarali su u prvom panelu predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić, direktor Novih i održivih biznisa u Ini Dalibor Sokolović, voditeljica posredničkog tijela Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sanja Jelačić, te predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.
 
U drugom panelu na temu budućnosti prirodnog plina kao goriva i tranzicije prema vodiku, sudjelovali su savjetnik Uprave PPD-a Zvonimir Šibalić, pomoćnik članice Uprave Plinacra Robert Bošnjak, direktorica Sektora komercijalnih i financijskih poslova LNG-ja Hrvatska Danijela Šimović te dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci Lado Kranjčević.


 
Pomoćnik članice Uprave Plinacra Robert Bošnjak je sudionike Konferencije upoznao s projektima koji se trenutno provode u Plinacru, nedavno potpisanom ugovoru Jačanje plinske infrastrukture u kojem se Plinacru bespovratno dodijelilo 533 milijuna eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost za izgradnju četiriju plinovoda kojima će se plin s terminala za UPP na Krku transportirati prema Sloveniji i Mađarskoj i drugim zemljama jugoistočne Europe te tehnološkim mogućnostima prihvata vodika i korištenja plinovoda kojim bi se transportirao. Dodao je da u Hrvatskoj s distribucijskim plinskim mrežama trenutno ima 20 tisuća kilometara plinovoda što je veliki potencijal za budući transport vodika! Koliki je to potencijal argumentirao je podatkom da u Hrvatskoj trenutno ima 25 tisuća kilometara cesta.