Vlada donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin – Bosiljevo i proširenju kapaciteta LNG terminala

U cilju jačanja energetske neovisnosti Republike Hrvatska Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje. Ukupna vrijednost investicije iznosit će 180 milijuna eura, od čega 155 milijuna za proširenje Plinacrove plinovodne mreže, a 25 milijuna eura uložiti će u proširenje kapaciteta LNG-a. 


 
„Radi se o strateškoj odluci jer udvostručujemo kapacitete LNG terminala na otoku Krku, a ide se i u izgradnju novog plinovoda, sve kako bi se pojačala sigurnost opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj, ali i kako bi se pozicionirali kao lider u novoj raspodjeli karata kada govorimo o energetici u ovom dijelu Europe", izjavio je na sjednici Vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.  Istaknuo je kakao će se za financiranje ulaganja maksimalno koristiti europski novac, uz podršku sredstava iz državnog proračuna.
 
Da je ovo strateška i važna odluka za energetsku sigurnost i opskrbu Hrvatske plinom, istaknuo je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, apostrofirajući važnost uloge Plinacroa, kao i korištenje mjera iz plana REPowerEU. Ocijenio je da Hrvatska na taj način postaje regionalno energetsko središte kada je riječ o kvalitetnom korištenju terminala za ukapljeni prirodni plin.
 
Plinacro kao nacionali operator plinskog transportnog sustava kroz projekte razvoja i modernizacije sustava nastavlja predano raditi na jačanju energetske neovisnosti i stabilnosti Republike Hrvatske, kao i središnje i jugoistočne Europe