Član Uprave Plinacra Marin Zovko na međunarodnom energetskom skupu SET – Trebinje 2022


Od 16. do 18. ožujka u Trebinju u Bosni i Hercegovini održan je treći međunarodni energetski skup “SET – TREBINJE 2022“ čiji su organizatori, uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Republike Srpske te Tajništva Energetske zajednice EU, Elektroprivreda Republike Srpske i tvrtka SET d.o.o.
 
Glavne teme ovog međunarodnog skupa obnovljivi su izvori energije, energetska efikasnost, održiv transport energije, smanjenje emisije CO2  i kvaliteta zraka. Skup je bio mjesto susreta više od 400 sudionika iz svijeta energetike, a fokus je bio na energetskoj budućnosti i energetskoj sigurnosti zemalja zapadnog Balkana, procesu tranzicije, odnosno napuštanja proizvodnje energije iz fosilnih goriva te izgradnji i jačanju kapaciteta baziranih na obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. Održano je deset panela na kojima se raspravljalo o najaktualnijim temama vezanim uz energetiku te su održana izlaganja stručnih radova profesora i stručnjaka s prestižnih regionalnih fakulteta kao i stručnih institucija.

Na panelu pod nazivom "Razvoj regionalne plinske infrastrukture i diverzifikacija u regiji u funkciji sigurnosti opskrbe plinom" sudjelovao je i član uprave Plinacra Marin Zovko. U svom izlaganju Zovko se osvrnuo na razvoj plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske koji je započeo prije dvadeset godina. Naglasio je kako je temeljem Plinacrove razvojne strategije plinofikacije izgrađeno više od 1000 kilometara novih plinovoda u iznosu od otprilike 600 milijuna eura, što je rezultiralo 95 postotnom pokrivenošću teritorija Republike Hrvatske plinskim transportnim sustavom, ukupne duljine od 2550 kilometara. Danas Plinacrov sustav ima sedam ulaza te 156 izlaza iz transportnog sustava, dvije interkonekcije, kompresorsku stanicu, podzemno skladište plina u Okolima te LNG terminal na otoku Krku, čime je Hrvatska dobila diverzificirani dobavni pravac plina i osnažila svoju energetsku neovisnost. 
„U kontekstu ratnih događanja u Ukrajini, a posljedično i sankcija uvedenih Rusiji koje rezultiraju nikad snažnijom energetskom nestabilnošću Europe, važnost ovih projekata za Republiku Hrvatsku i njeno okruženje dodatno dobivaju na značaju. Naime zahvaljujući ulaganjima u plinski transportni sustav te puštanjem u rad LNG terminala u siječnju prošle godine, smanjena je ovisnost Republike Hrvatske o ruskom plinu zbog čega je u značajno povoljnijoj situaciji od većine zemalja Europske unije. Kapaciteti terminala od 2,6 milijardi kubičnih metara  i vlastita proizvodnja od oko 780 milijuna kubičnih metara plina u potpunosti su u mogućnosti pokriti sve domaće potrebe za plinom, čime značajno pridonese stabilnosti opskrbe plinom za Hrvatsku, ali i regiju“ rekao je Zovko.
Dodatno je naglasio  kako Plinacro nastavlja s razvojem projekata vezanih uz daljnju diverzifikaciju dobavnih pravaca, poput Jonsko-jadranskog plinovoda te plinskog koridora Jadran-Baltik. Istaknuo je također kako je uz navedene projekte fokus i na daljnjem razvoju interkonekcija, odnosno na povezivanju s plinskim transportnim sustavima svih zemalja u okruženju. 
Na panelu su također sudjelovali i direktor GAS RES-a Ljubo Glamočić, savjetnik premijera Sjeverne Makedonije za energetiku Viktor Andonov, državni tajnik za energetiku Crne Gore Marko Perunović, pomoćnik ministrice za rudarstvo i energetiku u Vladi Republike Srbije te Milan Terzić iz tvrtke MET Srbija.