Plinacro organizirao online radionicu o projektu Jonsko-jadranskog plinovoda

Za sigurnu i diverzificiranu opskrbu

 

 

U organizaciji Plinacra, operatora plinskog transportnog sustava RH 18. siječnja 2022. održana je online radionica o regionalnoj suradnji na projektu Jonsko-jadranskog plinovoda. Uz članove Uprave Plinacra Dariju Krstičević i Marina Zovka sudjelovalo je pedesetak stručnjaka iz cijelog svijeta uključujući visokopozicionirane predstavnike TAP-a, EXXONMobile-a, SOCAR-a i Exclerata te predstavnike resornih ministarstava i operatora transportnih sustava Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Energetske zajednice i Europske komisije.

Član Uprave Plinacra, Marin Zovko moderirao je radionicu zajedno s predsjednikom uprave SOCAR Balkan, Muratom Heydarovim. Tom prigodom je istaknuo potrebu informiranja o novim momentima projekta IAP, ali i utjecaj plana dekarbonizacije EU-a (Green Deal) na projekt. Ideja projekta IAP-a nije nova i razvila se još prilikom razvoja i realizacije projekta TAP kao mogućnost dobave novog izvora plina za tržište Zapadnog Balkana, ali i zemalja Europske unije, te omogućavanja plinofikacija zemalja koja trenutno nemaj razvijenu plinsku infrastrukturu te diverzifikacije dobavnih pravaca na tržišta na kojima je plin već prisutan. Naglasio je potrebu otvorenog razgovara o svim opcijama i mogućnostima koja osiguravaju sigurnost opskrbe energije kako Hrvatske tako i zemalja u okruženju uključujući i razvojne projekte kao što su LNG terminal u Albaniji, nove izvore plina u Mediteranu te potencijalnu potražnju u zemljama u regiji za plinom, ali i novi smjer dekarbonizacije u kojem Hrvatska kao članica EU sudjeluje.

 

U uvodnom obraćanju sudionicima radionice obratila se i članica Uprave Plinacra Darija Krstičević koja je istaknula kako je Plinacro posljednjih godina realizirao nekoliko strateških projekata (LNG, odnosno spojni plinovod Zlobin-Omišalj i Kompresorsku stanicu) koji su značajno utjecali na stabilnost opskrbe plinom u regiji. Istaknula je značaj IAP-a za cijelu jugoistočnu Europu i naglasila njegov značaj u ostvarenju niskougljične politike Europske unije kao tranzicijskog energenta prema niskougljičnom gospodarstvu. Na kraju, pozdravivši sudionike radionice, posebno je istaknula g. Murata Heydarova, predsjednika Uprave SOCAR Balkana, koji je značajno pridonio organizaciji sastanka te g. Richarda Masu, voditelja WBIF-a, budući da WBIF prati projekt IAP od početka te zahvalila  na njihovoj podršci i bespovratnim sredstvima dobivenim za implementaciju projekta.

 

Uvodno su o projektu govorili i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić te voditelj WBIF iz DG NEAR-a, Richard Masa dok je prezentaciju o IAP-u održala članica projektne jedinice IAP-a i rukovoditeljica poslovne jedinice EU fondova Plinacra Florijana Đedović. Održana su tri panela, na jednom su promotori projekta IAP iz svake države dali svoje viđenje projekta, na drugom su tržišni igrači, TAP, EXXONMobile, SOCAR Trading i Excelerate dali svoje viđenje regije i projekta, te na trećem panelu viđenje Energetske zajednice.

Na radionici se aktivno raspravljalo o nastavku aktivnosti na projektu IAP-a kojim će se plinoficirati dio regije u kojoj se još uvijek kao energent koristi ugljen, lignit i drvo. Europska komisija je prepoznala plin kao čišći energetski izvor u takvim područjima i kao tranzicijski energent prema niskougljičnoj Europi. Svi sudionici istaknuli su važnost uloge IAP-a u provedbi takve politike, ali i u osiguranju sigurne i diverzificirane opskrbe cijele regije, plinofikaciji Albanije, Crne Gore i južnih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Zaključeno je kako je IAP projekt koji ima budućnost jer postoji potražnja za plinom u područjima kroz koje bi prolazio, a dostupan je i iz Južnog plinskog koridora, ali i LNG-a na otoku Krku, kao i budućeg LNG-a u Albaniji. Zaključak je kako bi se trebalo nastaviti na aktivnostima vezanima uz osnivanje projektne tvrtke IAP.