Svečano otvoren 36. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin

U organizaciji Centra za plin Hrvatske i Hrvatske stručne udruge za plin danas je svečano otvoren 36. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin. 

Nakon što je prošle zbog pandemije bolesti COVID-19 godine najveća energetska konferencija u ovom dijelu Europe preseljena na virtualnu platformu, ove se godine održava uživo 16. do 18. lipnja  na tradicionalnom mjestu susreta u Grad Hotelu Adriatic u Opatiji. Tijekom tri dana održavanja susreta očekuje se sudjelovanje brojnih stručnjaka za plin i energetiku, 60 uglednih predavača i znatan broj izlagača iz više od 20 zemalja Europe i svijeta. Utjecajan skup plinske struke u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU), i Centra za plin Hrvatske činit će 10 aktualnih tematskih cjelina, nekoliko interaktivnih panel-diskusija i posterska sekcija o temama koje obuhvaćaju cijeli lanac prirodnog plina, primjenu novih tehnologija, kao i ključne izazove koji će odrediti razvoj plinskoga gospodarstva i energetike u budućnosti.

Na uvodnom dijelu konferencije sudionike je u ime Plinacra pozdravila Daria Krstičević, članica Uprave. Uvodno se osvrnula na ovu iznimno važnu godinu za Plinacro u kojoj obilježava 20. obljetnicu osamostaljenja, koju je započeo svečano i prigodno svečanim otvorenjem  spojnog plinovoda LNG terminala Zlobin – Omišalj čime je Hrvatska dobila novi diverzificirani pravac prirodnog plina.
 
 
 
Naglasila je kako je u cilju za realizacije tog projekta Plinacro protekle četiri godine predano radio na stvaranju svih potrebnih preduvjeta, poput izgradnje prve kompresorske stanice i rekonstrukcije magistralnog plinovoda Rogatec – Zabok čime su ispunjene obaveze koje proizlaze iz direktiva EU o dvosmjernom protoku plina među članicama EU. Naime, izgradnjom otpremnog plinovoda Zlobin - Omišalj Plinacro je osigurao otpremni pravac kojim plin s terminala dolazi do hrvatskih potrošača, a zahvaljujući rekonstrukciji magistralnog plinovoda Rogatec – Zabok i kompresorskoj stanici od ožujka ove godine plin s terminala također dolazi i do potrošača u Sloveniji, a od svibnja i do potrošača u Mađarskoj.  „Realizacija ovih projekata kruna je dugogodišnjih napora koji značajno podižu razinu učinkovitosti našeg plinskog transportnog sustava i omogućuju njegovo snažno integriranje u europske tokove plina“, istaknula je Krstičević.  
U osvrtu na buduće projekte Krstičević je naglasila kako je Plinacrov cilj daljnje jačanje energetske neovisnosti i stabilnosti Republike Hrvatske, kao i središnje i jugoistočne Europe, a budućnost čine diverzifikacija dobavnih pravaca i ulaganja u izgradnju novih interkonekcija sa susjednim zemljama. Posebno je istaknula projekt Južne interkonekcije s BiH što će BiH omogućiti povezivanje s hrvatskim sustavom i LNG-om, a preko naših interkonekcija i sa Slovenijom i Mađarskom. „Južna interkonekcija će omogućiti i razvoj plinske mreže južne Hrvatske te učiniti dodatni korak u realizaciji Jonsko-jadranskog plinovoda“, istaknula je Krstičević.
Zaključno, istaknula je kako Plinacro aktivno prati tehnologije transporta i primjene vodika i ostalih dekarboniziranih plinova te priprema planove izgradnje i održavanja postojeće plinske transportne infrastrukture sagledavajući njegovu očekivanu ulogu u budućem dekarboniziranom plinskom i energetskom tržištu.
 
 
U nastavku skupa održano je pozvano predavanje g. Andree Steghera, višeg dopredsjednika poslovne jedinice Energetska tranzicija talijanske kompanije Snam i budućeg predsjednika Međunarodne plinske unije (IGU) u mandatu od 2025. do 2028. te trenutačnog dopredsjednika IGU-a (od 2021. do 2025.) na temu Budućnost plina i plinske infrastrukture u Europskoj uniji - Fokus na plinove s niskim udjelom ugljika. Pozvano predavanje također je održao dr. sc. Ariel Cohen, viši suradnik Atlantskog vijeća i direktor Programa za energiju, rast i sigurnost ITIC-a (engl. International Tax and Investment Center) te osnivač i generalni direktor tvrtke International Market Analysis Ltd. na temu  Nova američka administracija zaustavlja bušenje u saveznim državama – je li to kraj američkog plina iz škriljevca? Koje su posljedice za sjevernoameričku i globalnu plinsku industriju?
 

Djelatnici Plinacra i ove godine aktivno sudjeluju na ovom središnjem stručnom skupu plinskog gospodarstva u ulogama moderatora tematskih panel-diskusija te autori i koautori niže navedenih stručnih radova: