Svečano otvoren virtualni 35. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin




U organizaciji Centra za plin Hrvatske i Hrvatske stručne udruge za plin danas je svečano otvoren virtualni 35. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin.
 
Najveća energetska konferencija u ovom dijelu Europe preseljena je zbog pandemije bolesti COVID-19 iz tradicionalnog mjesta susreta u Opatiji na virtualnu platformu, a više stotina domaćih i međunarodnih stručnjaka ove će godine on-line prezentirati aktualnosti u plinskom sektoru Hrvatske i svijeta te predstaviti razvojne planove vezane uz plinsko gospodarstvo.

Na uvodnom dijelu konferencije sudionike je u ime Plinacra pozdravila Daria Krstičević, članica Uprave. Uvodno se osvrnula na proteklu godinu koju su obilježili veliki projekti, ali i izazovi. Istaknula je da je u siječnju puštena u rad prva kompresorska stanica vrijedna 218 milijuna kuna čime su ispunjeni uvjeti iz Direktive EU o dvosmjernom protka plina među zemljama članicama Europske unije.
Naglasila je kako je izgradnja 440 milijuna kuna vrijednog otpremnog plinovoda za LNG terminal Zlobin-Omišalj trenutno u završnoj fazi izgradnje, što u ovim osobitim okolnostima možemo zahvaliti prvenstveno dobroj organizaciji i predanome radu djelatnika Plinacra  i izvođača radova. „Dovršetkom kompresorske stanice i otpremnog plinovoda ostvarili smo sve preduvjete za buduću otpremu plina s LNG terminala prema Mađarskoj, Sloveniji i trećim zemljama“, istaknula je Krstičević.

Usporedo s tim, istaknula je Krstičević, Plinacro predano radi i na ostvarenju svoje  misije održavanja i razvoja postojeće plinske mreže i povećanja kvalitete opskrbe prirodnim plinom. „Unutar godine dana izgradili smo četiri plinovoda, Omanovac – Daruvar,  Kneginec – Varaždin, Donji Miholjac – Belišće i Donji Miholjac – Osijek, ukupne duljine od gotovo 50 kilometara i vrijednosti od oko 103 milijuna kuna.“ rekla je Krstičević. Istaknula je da Plinacro konstantno ulaže u modernizaciju  procesa te da je krajem prošle godine ugradnjom procesnih plinskih kromatografa automatizirano praćenje kvalitete plina u transportnom sustavu, dok je u lipnju ove godine uspješno proveden nadzor nad 60 km izrazito zahtjevne  trase magistralnog plinovoda Bosiljevo – Split uz pomoć bespilotnih letjelica.
Naglasila je da se nastavlja  projekt realizacije projekta Jonsko-jadranskog plinovoda, tj. IAP-a kojim će se omogućiti dodatni transport plina s Bliskog istoka i Kaspijske i Istočno-mediteranske regije, kao i rad na projektima interkonekcija sa susjednim zemljama, od kojih je posebno istaknula južnu interkonekciju između Hrvatske i BiH, na pravcu Zagvozd-Imotski-Posušje-Novi Travnik s odvojkom za Mostar. „Europska komisija je svojim ekonomsko-investicijskim planom za zemlje zapadnog Balkana među deset glavnih inicijativa za ulaganje uvrstila i projekt dovršetka IAP-a u Albaniji i duž obale, čime se dodatno otvara put izgradnji plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH.“ rekla je Krstičević.
Na kraju izlaganja podsjetila je kako je Plinacro uspješan i u povlačenju sredstava europskih fondova, navodeći podatak kako je Plinacro povukao 24 milijuna eura bespovratnih sredstava.

 
U nastavku skupa održana su pozvana predavanja dr. sc. Joo-Myung Kanga, predsjednika Međunarodne plinske unije (IGU) na temu "Važna uloga prirodnog plina u svijetu i Europi"  te doc. dr. sc. Darka Pavlovića, savjetnika predsjednika Uprave Plinacra i prof. dr. sc. Eralda Banovca na temu "Prirodni plin kao geopolitički čimbenik energetske tranzicije".

Također održana je i panel diskusija na navedenu temu, u kojem je kao predstavnik Plinacra sudjelovao doc. dr. sc. Darko Pavlović. Pored njega, u raspravi su sudjelovali i Hrvoje Glavaš (INA), Petar Sprčić (HEP), Aleš Prešern (Siemens Energy) i Hrvoje Krhen (LNG), a panel je moderirao Marko Biočina (Hanza media).
 "Prirodni plin će imati značajnu ulogu u prelasku na niskougljično gospodarstvo kao fosilno gorivo s najmanjim emisijom CO2, a plinski sektor treba osvijestiti probleme vezane uz klimatske promjene i ponuditi rješenja kako bi plin bio ključan, a ne samo prihvatljiv u tranzicijskom periodu", zaključno je izjavio doc. dr. sc. Darko Pavlović.


Djelatnici Plinacra i ove godine aktivno sudjeluju na ovom središnjem stručnom skupu plinskog gospodarstva kroz pozvana predavanja, u ulogama moderatora tematskih panel-diskusija, kao aktivni sudionici okruglih stolova te kao autori i koautori niže navedenih stručnih radova:
 
• “Novi magistralni plinovod Zlobin-Omišalj”: Aleksandar Karre, Krešimir Gomboc, Plinacro d.o.o.
• “Energetska tranzicija – utjecaj primjene vodka na kvalitetu plina u transportnom sustavu s ciljem dekarbonizacije plinskih sustava“: Silvija Krsnik, doc. dr. sc. Darko Pavlović, Plinacro d.o.o.
• "Meteorološka podrška plinskom transportnom sustavu“: dr. sc. Kristian Horvath, Iris Odak Plenković, dr. sc. Alica Bajić, Državni hidrometeorološki zavod, Danijel Gračan, Plinacro d.o.o.