Plinacrov predstavnik panelist na konferenciji Večernjeg lista „Plin energent budućnosti“

U organizaciji Večernjeg lista u utorak 12. studenog održana je konferencija Plin energent budućnosti. Kroz tri panela, Opskrba Europe plinom – mogućnosti i izazovi, LNG: sloboda ili teret i Energetska sigurnost Hrvatske bilo je riječi o aktualnim pitanjima i pravcima razvoja plinskog sektora u Hrvatskoj i Europi.

U trećem panelu, Energetska sigurnost Hrvatske, uz Bruna Lackovića iz Gradske plinare Zagreb, Marina Bačelića iz Gradske plinare Zagreb-Opskrbe i Vedrana Vranešića iz Ine, kao predstavnik Plinacra, sudjelovao je Robert Bošnjak, rukovoditelj Službe strateškog razvoja.



Bošnjak je uvodno podsjetio da Plinacro sigurno i pouzdano transportira plin od interkonekcijskih točaka, ulaza iz proizvodnje i PSP-a do kupaca te kako sustav razvija u skladu sa Strategijom energetskog razvoja RH i Desetogodišnjim planom razvoja plinskog transportnog sustava, koji odobrava Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Govoreći o LNG terminalu, rekao je da je to jedan od glavnih projekata za povećanje tranzita plina kroz Plinacrov transportni sustav te dodao da, imajući u vidu da projekcije pokazuju kako se u srednjoročnom razdoblju potrošnja plina neće bitno povećavati, Plinacro kontinuirano radi na projektima kojima bi mogao pronaći kupce u drugim državama, ističući pri tome projekte interkonekcija sa Slovenijom, Srbijom i BiH. „Kompresorska stanica kod Velike Ludine koja omogućuje transport plina prema Mađarskoj je završena. Radimo na povećanju izlaznih kapaciteta prema Sloveniji, Srbiji i BiH, no konačna odluka da li ćemo se u to upustiti ovisit će o interesu tržišta i regulatoru, HERA-i“.

Zaključno je istaknuo da će, ukoliko se bude razmišljalo strateški i naprave iskoraci u regulatornom smislu, povećanje transporta LNG-a kroz Plinacrov sustav i eventualni novi dobavni i otpremni pravci osigurati nižu krajnju cijenu za potrošače.