Član Uprave Plinacra Marin Zovko na videokonferenciji “Zeleni plan u energetskom razvoju Hrvatske”

U organizaciji Poslovnog dnevnika u Zagrebu je u utorak, 30. ožujka, održana videokonferencija „Zeleni plan u energetskom razvoju Hrvatske“ u čijem fokusu je sektor energetike.




Na početku videokonferencije gledatelje i sudionike skupa pozdravio je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević. Uslijedio je razgovor s ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU Natašom Tramišak, koja se osvrnula na ulogu korištenja EU fondova u razvoju Hrvatske kroz prizmu realizacije ambicioznih planova vezanih uz Zeleni plan, ali i kroz prizmu održavanja gospodarstva uslijed pandemije bolesti COVID-19 i obnove od potresa.  

U nastavku skupa državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić održao je prezentaciju na temu „Potencijali Zelenog plana u hrvatskom gospodarstvu“. Istaknuo je nužnost dekarboniziranja hrvatskog gospodarstva s posebnim naglaskom na dekarbonizaciju energetike i jačanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Potom je održana panel rasprava na temu „Uloga energetskih kompanija u ostvarenju ciljeva iz Zelenog plana“ u kojoj su sudjelovali direktor Sektora razvoja i investicija JANAF-a Davor Galić, Glavna uprava za energetiku Europske komisije Ante Babić, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatska Maja Pokrovac, zamjenik predsjednika Zajednice OIE HGK i direktor tvrtke Adria Wind Power Tonći Panza, direktor tvrtke E.ON Solar d.o.o. Vedran Belamarić i član Uprave Plinacra Marin Zovko.



Tijekom jednosatne rasprave panelisti su se dotakli brojnih aktualnih tema vezanih uz spremnost energetskog sektora na ambiciozni Zeleni plan, aktualne i buduće projekte od ključnog značaja za ostvarenje ciljeva Zelenog plana, financiranje „zelenih“ projekata putem financijskih institucija i EU fondova te uloge obnovljivih izvora energije. Zovko je istaknuo kako Plinacro razmatra tehnologije i procese koji će uklopiti hrvatski plinski transportni sustav u očekivano dekarbonizirano energetsko tržište Europske unije u 2050. godini, sukladno smjernicama iz Zelenog plana. Istaknuo je kako će Plinacro sa svojim stručnim potencijalom pridonijeti aktivnostima koje će definirati ulogu vodika u energetskoj budućnosti Hrvatske i poduprijeti sve procese koji će omogućiti učinkovito korištenje plinskog transportnog sustava za transport vodika i drugih dekarboniziranih plinova. Naglasio je da Plinacrov transportni sustav ima visoku razinu mogućnosti prihvata i transporta visokih koncentracija vodika.

„Plinacro aktivno prati tehnologije transporta i primjene vodika i ostalih dekarboniziranih plinova te priprema planove izgradnje i održavanja postojeće plinske transportne infrastrukture sagledavajući njegovu očekivanu ulogu u budućem dekarboniziranom plinskom i energetskom tržištu. S tim u vezi, u studenome 2020. godine Plinacro i HEP su potpisali Memorandum o razumijevanju o zajedničkim aktivnostima na projektima proizvodnje i transporta vodika, izražavajući time namjeru za suradnjom radi povezivanja planova razvoja vodikovih tehnologija i mreža.“ istaknuo je Zovko.

U nastavku videokonferencije održane su još dvije panel rasprave na temu „Hrvatski potencijali za povlačenje EU sredstava predviđenih Zelenim planom“ i „Potreba za multidisciplinarnošću i povezivanjem sektora u ostvarenju Zelenog plana“.