Istraživanje tržišta

 
POKRETANJE POSTUPKA ZA PROŠIRENI KAPACITET PREMA UREDBI (EU) BR. 2017/459 O USPOSTAVLJANJU MREŽNIH PRAVILA ZA MEHANIZME RASPODJELE KAPACITETA U TRANSPORTNIM SUSTAVIMA ZA PLIN
 
 
Plinacro obavještava zainteresiranu javnost da 4. srpnja 2023. pokreće postupak za prošireni kapacitet u skladu s poglavljem V. Uredbe (EU) br. 2017/459, i to za prošireni kapacitet: 
 
a. na postojećim interkonekcijskim točkama
b. stvaranjem nove interkonekcijske točke
c. za suprotni smjer na interkonekcijskoj točki na kojoj je kapacitet prethodno bio ponuđen samo u jednom smjeru.
 
Plinacro će u suradnji sa susjednim operatorima transportnih sustava provesti procjenu potreba tržišta za proširenim kapacitetom. 
 
Od ove godine upitnik za neobvezujući inkrementalni kapacitet može se zasebno ispuniti za pokazatelje potražnje koji se odnose na prijenos prirodnog plina ili prijenos vodika.
 
U prvom dijelu postupka u razdoblju od 4. srpnja do 29. kolovoza 2023. Plinacro će prikupljati neobvezujuće zahtjeve za stalnim kapacitetom.
 
Više informacija i upitnik za istraživanje neobvezujućih potreba za stalnim kapacitetom na interkonekcijama možete preuzeti na sljedećim poveznicama:
 
 
 
Podsjećaju se sudionici da je neobvezujući zahtjev za stalnim kapacitetom na interkonekciji potrebno podnijeti kod oba susjedna operatora transportnog sustava. Ako dva subjekta planiraju zajednički podnijeti zahtjev, jedan s jedne, a drugi s druge strane interkonekcijske točke, tada interes trebaju iskazati u zajedničkom zahtjevu kod oba susjedna operatora na interkonekcijskoj točki.
 
Molimo da popunjene obrasce i sva eventualna pitanja u vezi s postupkom za prošireni kapacitet dostavite na e-adresu  najkasnije do 29. kolovoza 2023. godine.
 
U roku od 8 tjedana nakon završetka ispitivanja tržišta, a najkasnije do 24. 10. 2023. godine, Plinacro će u suradnji sa susjednim operatorima transportnih sustava objaviti rezultate Izvješća o procjeni tržišne potražnje.


IZVJEŠĆE O PROCJENI TRŽIŠNE POTRAŽNJE (2023.)

 

Temeljem zaprimljenih indikativnih zahtjeva, Plinacro je u suradnji sa susjednim operatorima transportnih sustava (Plinovodi, FGSZ) izradio Izvješća o procjeni tržišne potražnje na interkonekcijskim točkama, kako slijedi:
  • za interkonekcijsku točku Rogatec Izvješće o procjeni tržišne potražnje dostupno je za preuzimanje na sljedećoj poveznici: Izvješće
    Izvješće o procjeni tržišne potražnje za vodik dostupno je za preuzimanje na sljedećoj poveznici: H2 Izvješće.
     
  • za interkonekcijsku točku Dravaszerdahely Izvješće o procjeni tržišne potražnje dostupno je za preuzimanje na sljedećoj poveznici: Izvješće