Održana konferencija Jutarnjeg lista „Energetika 2020 - Green New Deal za Hrvatsku“

U organizaciji Jutarnjeg lista u utorak 28. siječnja održana je konferencija „Energetika 2020 - Green New Deal za Hrvatsku“, čiji je jedan od sponzora bio i Plinacro. Tema konferencije bio je Europski zeleni plan, nedavno predstavljena politička inicijativa nove Europske komisije. Zahvaljujući toj viziji klimatski neutralne Europe do 2050. Europska komisija, zahvaljujući predloženim mjerama, politikama i novim regulativama želi postati globalni lider u zaštiti klime. Istaknuto je kako će navedeno zahtijevati iznimno visoka ulaganja, značajne promjene životnih navika i snažan konsenzus svih država članica koje tom izazovu pristupaju s različitih pozicija i s različitim interesima.



Foto: Davor Pongracic, CROPIX

U svom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako Hrvatska prepoznaje važnost Europskog zelenog plana te kako su u njemu istaknuti ciljevi koji su već velikim dijelom obuhvaćeni Strategijom energetskog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. i Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom do 2030. godine. „Pri izradi nove Energetske strategije vodili smo računa o tome da ona bude usklađena s glavnim odrednicama energetskog razvoja Unije. S jedne strane, naglasak je na sigurnosti opskrbe energijom, a s druge jasno je opredjeljenje za održiv energetski razvoj, smanjenje potrošnje i emisije stakleničkih plinova“, rekao je te dodao kako je daljnja dekarbonizacija energetskog sustava od presudne važnosti za postizanje klimatskih ciljeva.

Kad je riječ o sigurnosti opskrbe, Plenković je podsjetio kako se velik značaj pridaje diversifikaciji te dodao kako je Vlada u posljednjih nekoliko godina dala snažan poticaj razvoju strateških energetskih projekata, kao i čvrstu potporu tvrtkama koje su nositelji njihova razvoja.



Foto: Davor Pongracic, CROPIX

"Među takve projekte u prvom se redu ubrajaju: LNG terminal na Krku i Plinacrov prateći sustav otpremnih plinovoda, Jonsko-jadranski plinovod, izgradnja novog skladišta plina u Grubišnom Polju, nedavno puštena u rad prva kompresorska stanica na hrvatskom plinskom transportnom sustavu u Velikoj Ludini koja daje novu, stratešku dimenziju energetskoj sigurnosti i sigurnosti opskrbe plinom, projekti povezivanja hrvatskog plinskog transportnog sustava sa sustavima susjednih zemalja, energane i kogeneracijska postrojenja na biomasu te vjetroelektrane", naglasio je.