Plinacro domaćin dvodnevne radionice na temu LNG terminala na Krku

Ured za energetske resurse Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (The U.S. State Department's Bureau of Energy Resources – ENR) i Odjel za razvoj trgovačkog prava Ministarstva gospodarstva SAD-a (U.S. Department of Commerce's Commercial Law Development Program – CLDP) u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike RH (MZOE) organizirali su 24. i 25. listopada, u Plinacrovim prostorijama, dvodnevnu radionicu na temu LNG projekta na Krku.



Radionica je tijekom dva dana trajanja okupila oko 70 sudionika, iz MZOE-a, Mađarskog ministarstva energetike, HERA-e, FGSZ-a, HEP-a, MOL-a, MVM-a, Ine, PPD-a, Plinacra, LNG Hrvatske i drugih tvrtki i institucija.

Okupljene je prvog dana skupa, u ime domaćina, pozdravila članica Uprave Plinacra Daria Krstičević, pozdravivši inicijativu Veleposlanstva SAD-a za organizaciju radionice. Naglasila je važnost projekta LNG terminala na Krku, njegov izuzetno važan doprinos sigurnosti opskrbe Hrvatske i zemalja u okruženju te još jednom istaknula kako projekt uživa Plinacrovu bezuvjetnu potporu. Okupljene su potom pozdravili pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić te, u ime organizatora, Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj  Robert W. Kohorst. U zaključnom dijelu uvoda u radionicu Barbara Dorić, direktorica LNG Hrvatske, okupljenima je prezentirala status projekta LNG terminala na Krku.



U nastavku prvog dana skupa sudionici su od uglednih i iskusnih američkih predavača mogli, među ostalim, više saznati o mogućim modelima financiranja projekta, potencijalnim dionicima u njemu, rizicima i implikacijama pojedinih modela. Također je bilo riječi i o ugovorima o opskrbi terminala iz perspektive dobavljača / opskrbljivača terminala LNG-em, njihovim glavnim postavkama i rizicima u kratkoročnom i dugoročnom razdoblju.



Drugi dan radionice, u prvom redu posvećen potencijalnim zakupcima kapaciteta Terminala, ponudit će, među ostalim, pregled stanja na svjetskom tržištu LNG-a te analizirati aspekte ugovora o opskrbi iz perspektive zakupaca, kao što su tarife i fleksibilnost dobave LNG-a.