6.5.6 Povećanje kapaciteta terminala za UPP na Krku (HR) iznad 2,6 bcm/a – 2. faza i glavni otpremni plinovodi Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica (HR)

PODFAZA II.A

Druga faza realizacije projekta glavnog otpremnog plinovoda za transport plina s terminala za UPP podijeljena je na dvije podfaze. Podfaza IIA. obuhvaća izgradnju plinovodnog sustava Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac
Realizacija podfaze II.A projekta glavnog otpremnog plinovoda omogućit će povećanje kapaciteta transporta plina s terminala za UPP do 3,5 mlrd.m3/god.

Za transport plina od PČ Kozarac do PČ Slobodnica i interonekcije s Mađarskom koristit će se postojeći plinovodi Kozarac-Slobodnica DN600/75 bar i Slobodnica-Donji Miholjac-Dravaszerdahely DN800/75.

Tehničke značajke i status projekta plinovodnog sustava Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac:
Izgradnja i puštanje u rad plinovodnog sustava Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac provest će se u skladu s interesom potencijalnih korisnika iskazanim u obvezujućem Open Season postupku za zakup kapaciteta na ulazu u transportni sustav u ulaznoj točki Omišalj i intekonekcijskoj točki Donji Miholjac/Dravaszerdahely.

PODFAZA II.B

Podfaza II.B realizacije projekta glavnog otpremnog plinovoda za transport plina s terminala za UPP uključuje izgradnju plinovoda Kozarac-Slobodnica, od PČ Kozarac do PČ Slobodnica. Izgradnjom ovog plinovoda ostvarilo bi se konačno povezivanje terminala za UPP i postojećeg hrvatsko-mađarskog interkonekcijskog plinovoda Slobodinca-Donji Miholjac-Dravaszerdahely- Varosföld novim glavnim otpremnim plinovodnim sustavom Omišalj-Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica.

Realizacija II.B faze projekta omogućila bi povećanje kapacitet transporta plina s terminala za UPP na 5,26 mlrd.m3/god.

Tehničke značajke i status projekta plinovoda Kozarac-Slobodnica:
  • Kozarac-Slobodnica, nazivni promjer 800 mm, maksimalni radni tlak 75 bar, duljina 128 km; proveden je postupak procjene utjecaj zahvata na okoliš i ishođeno pozitivno rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš.
Izgradnja i puštanje u rad plinovoda Kozarac-Slobodnica provest će se u skladu s interesom potencijalnih korisnika iskazanim u obvezujućem Open Season postupku za zakup kapaciteta na ulazu u transportni sustav u ulaznoj točki Omišalj i intekonekcijskoj točki Donji Miholjac/Dravaszerdahely.