6.5.1 Spojni plinovod Omišalj-Zlobin (HR)

U prvoj fazi projekta terminala za UPP planirana je izgradnja spojnog plinovoda Omišalj – Zlobin kojim je terminal za UPP na otoku Krku povezan s postojećim plinskim transportnim sustavom Plinacra, tj. plinovodom Pula – Karlovac DN500/75 bar kod mjesta Zlobin. Na taj način, omogućen je transport plina s terminala za UPP postojećim 75-barskim transportnim sustavom i postojećom hrvatsko-mađarskom interkonekcijom u pravcu Mađarske i dalje.
 
Realizacija PCI projekta 6.5.1. zajedno s realizacijom projekta Kompresorske stanice 1 na hrvatskom plinskom transportnom sustavu omogućila je maksimalni kapacitet terminala za UPP do 2,63 mlrd./god. i maksimalni satni kapacitet 300.000 m3/h.
 
PCI 6.5.1 spojni plinovod Omišalj – Zlobin nazivnog je promjera 800 mm, maksimalnog radnog tlaka 100 bar i duljine 18 km. Izgradnja je uključivala i i plinske čvorove Omišalj i Zlobin. 
 
Plinacro se za projekt izgradnje spojnog plinovoda Omišalj – Zlobin prijavio za dodjelu bespovratnih sredstava iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) te je s INEA-om sklopio Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 16.433,500 eura što iznosi 50% od prijavljenih prihvatljivih troškova za CEF prijavu.
 
Plinovod je pušten u redovni rad, zajedno s LNG terminalom na Krku, početkom 2021. godine.