6.5 Klaster projekata Terminal za UPP sa spojnim i otpremnim plinovodima za transport plina s terminala za UPP u prema Mađarskoj i dalje

Klaster projekata pod brojem 6.5. spada u skupinu 6 – Prioritetni koridor koji obuhvaća plinske interkonekcije na pravcu sjever-jug u Središnjoj i Jugoistočnoj Europi. (engl. NSI East Gas)
 
Na aktualnoj, 4. PCI listi, ovaj klaster uključuje Plinacrove projekte:
6.5.1        Spojni plinovod Omišalj – Zlobin (HR)
6.5.5        Kompresorska stanica 1 na hrvatskom plinskom transportnom sustavu
 
Realizacijom projekta spojnog plinovoda Omišalj – Zlobin planirani terminal za UPP na otoku Krku povezat će se s postojećim plinskim transportnim sustavom Plinacra na budućem plinskom čvoru Zlobin čime će se omogućiti opskrba plinom hrvatskog tržišta, a zajedno s projektom Kompresorske stanice 1 na hrvatskom plinskom transportnom sustavu omogućit će se transport plina s terminala za UPP u pravcu Mađarske i dalje.

Osim transporta plina u Mađarsku kroz postojeću interkonekciju, omogućit će se i transport plina s terminala za UPP i u Sloveniju te u druge susjedne zemlje odnosno u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru kada se ostvare preduvjeti tj. realiziraju planirane interkonekcije i Jonsko-jadranski plinovod.

Ovaj spojni plinovod i Kompresorska stanica 1 na hrvatskom plinskom transportnom sustavu imaju i šire strateško značenje jer predstavljaju dijelove potencijalnog transportno-opskrbnog pravca Baltik-Jadran koji je dio inicijative Tri mora, pri čemu bi poljski i hrvatski terminali za UPP služili kao glavne točke dobave plina za ovaj transportno-opskrbni pravac.

Također, PCI projekti Plinacra spojni plinovod Omišalj – Zlobin i Kompresorska stanica 1 kompatibilni su s mogućom realizacijom druge faze projekta terminala za UPP.