Plinacro sudjelovao na Danu plina

Zagreb, 17. listopada - Radnom i izbornom sjednicom Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) danas je obilježen Dan plina. Kao i svake godine, skup je okupio znatan broj stručnjaka za plin iz energetskih kompanija, Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), akademske zajednice te stručnih udruga.

Tijekom radnog dijela, odnosno rasprave na temu „Spremnost plinskog sustava i opskrbe plinom za sezonu 2017./2018.“ ulogu Plinacra kao operatora plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske, predstavila je Ivana Marković, direktorica Sektora upravljanja transportnim sustavom i prodaje transportnih kapaciteta, te zaključno istaknula kako je transportni sustav Plinacra tehnički i tehnološki u potpunosti spreman za ogrjevnu sezonu.


U nastavku skupa održana su dva posebna predavanja. U prvom od njih, Andrea Ana Lopac iz tvrtke LNG Hrvatska predstavila je trenutno stanje i smjer razvoja projekta LNG terminala na Krku. Drugo predavanje, na temu „Budući razvoj Južnog plinskog koridora u odnosu na Nord Stream 2“ održao je dr.sc. Darko Pavlović, savjetnik predsjednika Uprave Plinacra, koji je predstavio geopolitičke značajke velikih europskih plinskih projekata.  



U zaključnom dijelu Skupa održan je izbor novog predsjednika i članova upravnih tijela HSUP-a za mandat 2017. do 2021. godine, te je za predsjednika izabran Dalibor Pudić, inače član Upravnog vijeća HERA-e, dok će Ivana Marković i u idućem četverogodišnjem mandatu biti članica Upravnog odbora HSUP-a.